Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luften räcker inte till

En kartläggning visar att många av förskolorna har en bristfällig ventilation. I flera av rummen är ventilationen byggd för betydligt färre personer än de som dagligen vistas i lokalerna.

– Det är absolut oroande när man tittar på de här ritningarna. Vi måste nu jobba systematiskt och gå igenom alla förskolor för att se vad som behöver åtgärdas, säger Annika Gabrielsson, verksamhetschef.

Annika Gabrielsson beställde kartläggningen för att få en bild över hur ventilationen i förskolorna är. Ritningarna som har tagits fram visar hur många som kan vara i lokalerna samtidigt för att luftkvalitén ska vara bra. För att luftflödet ska bedömas vara bra ska det finnas 7 liter luft per person per sekund. Och det ska vara 0,35 liter luft per sekund per kvadratmeter.

I Hudiksvalls kommun finns det 31 förskolor och 97 olika avdelningar. Om man lägger ihop ventilationskapacitet för alla rum på en förskola räcker luften till på majoriteten av förskolorna.

Men många av rummen som används har en ventilation som är anpassad till färre personer än de som samtidigt vistas i dem. Oftast är det de mindre rummen som har en ventilation som klarar av mellan två och fyra personer.

– Jag hör ibland att man upplever att luften inte räcker till eller att någon tycker att det kliar i ögonen. Den här genomgången ska ge mig och personalen kännedom om hur det ser ut och vilka brister som det finns, säger Annika Gabrielsson.

Ritningarna över ventilationen är en del av materialet i de egenkontrollspärmar som snart finns på alla förskolor.

– Tidigare har ungefär en ventilation per år åtgärdas. Nu får vi gå igenom materialet och se i vilken ordning vi kan åtgärda förskolorna, och ifall vi behöver öka takten och åtgärda flera varje år, säger Annika Gabrielsson.

Kålhagens förskola är en av förskolorna som inte har en ventilation som är anpassad till antalet inskrivna barn. På de tre olika avdelningarna var det i mars 2014 mellan 19 och 21 barn inskrivna. De största allrummen har en ventilation som klarar av 10 personer samtidigt. I de mindre rummen är luftflödet anpassat till mellan 3 och 6 personer. Tidigare sov de flesta förskolebarnen i vagn utomhus, nu ligger barnen ofta på madrasser i olika mindre vilorum. Något som ventilationen inte är anpassad för.

– Vi kanske inte kan ha lika många barn på varje förskola om man utgår från de här ritningarna. Vi kan till exempel inte ha 10 barn sovandes i ett rum med ventilation för tre personer, säger Annika Gabrielsson.

De allra flesta förskolorna har många år på nacken och ventilationen har inte uppdaterats sedan förskolorna byggdes. De senaste åren har ventilationen på bland annat Björkbergs förskola och Håstas förskola gjorts om. I sommar får Enångers förskola ny ventilation.

Annika Gabrielsson kommer nu gå igenom ritningarna och analysera de tillsammans med förskolepersonal och personal på tekniska förvaltningen.

– Det står många förskolor i kö som behöver få ventilationen förbättrad. Vi får titta på många olika spår för att kunna lösa problemen, säger Annika Gabrielsson.