Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luddes limpa populär efter 100 år

Looslimpan har blivit ett känt begrepp, inte bara lokalt utan även utanför landskapsgränserna. I år är det 100 år sedan Ludde Johansson startade Loosbagarn och fortfarande, precis som vid starten är Looslimpan flitigt efterfrågad.

Annons

Som 21-åring kom Ludvig Ludde Johansson till Los, ditlockad av kärleken. Det var nämligen i Los som den unge Alftapojken fann sin hustru och det var där han etablerade sig och under många år var en av de mest drivande krafterna i bygden.

Redan som 15-åring fick Ludde Johansson, född 1893 i Alfta, jobb i bageri. Det började hos Hellbergs i Alfta och fortsatte sedan hos Källers i Edsbyn. 1914 kom han till Los och startade eget bageri i Gruvbyn – det som i dag är allmänt känt som Loosbagarn.

1916 drabbades bageriet av en brand, vilket totalförstörde byggnaden. I gruvbyn hittade han en fastighet intill Martin Erikssons affär. Byggnaden hade uppförts av en man vid namn Sandell, som där tänkt starta slakteri. Hans företag gick dock i konkurs och fastigheten blev till salu. Ludde Johansson köpte fastigheten och kunde därmed fortsätta bageriverksamheten utan större avbrott. På den platsen blev bageriet kvar fram till 1973, då företaget flyttade in i nybyggda lokaler i Norrbyn. I de lokalerna finns bageriet kvar än i dag, men under vägen har företaget bytt ägare ett flertal gånger. Två av ägarbytena har föranletts av konkurser, men nya ägare har snabbt tagit över och bageriverksamheten har aldrig stått stilla under någon längre period under de 100 år som gått sedan starten.

Ludde Johansson hade stor betydelse för Los och han var med på olika plan och påverkade utvecklingen i bygden. Förutom bageriet drev han en tid åkeri med tre lastbilar. Han var också en av initiativtagarna till bildande av den lokala idrottsföreningen, Loos IF, 1914 och tillkomsten av idrottsanläggningen Nickelvallen.

Det var i det lilla bageriet i Gruvbyn som Looslimpan föddes. Den bakas än i dag på samma recept som Ludde Johansson ursprungligen använde. Att den innehåller en större mängd sirap är nog en av de största anledningarna till att limpan blivit berömd och efterfrågas av kunderna än i dag.

Ludde Johansson tog aktivt del i företaget långt upp i åldrarna. Han hade mer än 60 år bakom sig i branschen när han överlät verksamheten till sonen Roger Johansson, som en tid drev företaget tillsammans med Wilmar Nilsson. Den senare startade 1975 eget bageri, Wilmars bagarbod, i Gruvbyn. 1977 bytte bageriet ägare igen. Den gången var det Ivar "Tult" Persson som tog över verksamheten innan han några år senare överlät företaget till Christer Wester, som var arbetsledare hos Loosbagarn och som hade haft Ludde Johansson som sin mentor. Christer Wester sålde senare företaget till Örjan Persson. 2012 försattes företaget i konkurs för andra gången. Nya ägare blev Jan-Eirik Johansen och Olle Olmårs, som tog över i januari 2013.

Även om Looslimpan har varit den enskilda produkt som gjort Loosbagarn vida känd, så har det genom åren bakats såväl andra typer av limpor som franskbröd, butterkakor och kaffebröd i olika varianter. En del av det sortiment som erbjöds kunderna för mer än 40 år sedan finns kvar än i dag.

– I dag har vi omkring 45 olika artiklar i vårt sortiment. Allt bakas inte varje dag, men vår personal bakar omkring 20 olika varianter av matbröd och kaffebröd dagligen, säger Jan-Eirik Johansen, företagets vd.

Och sortimentet fortsätter att växa. Nya brödvarianter är på väg in.

– Vi bjuder in bagare och experter inom olika moment inom bakning för att tillsammans med dem kunna utveckla våra produkter. Vi lyssnar också på våra kunder för att få höra vilka smaker och varianter de vill ha i butikerna.

Just nu testar man olika recept på surdegsbröd och har fått fram en variant som vunnit gillande bland de som testat.

– Surdegsbröd kommer, lovar Jan-Eirik Johansen.

Att baka bröd i Los är ett nattarbete. Vid 17-tiden kommer de två bagarna till bageriet för att planera och sätta degarna för nattens produktion. En man jobbar i paketeringen. Mellan 2 och 4 på natten är allt bröd bakat och färdigt att levereras. Vid 5-tiden på morgonen börjar utkörningen till kunder i de västligaste delarna av Hälsingland samt delar av Härjedalen och Dalarna.

– Vårt bröd efterfrågas alltmer, säger Jan-Eirik Johansen, som nu funderar över en produktionsökning i bageriet. Kapacitet finns, men om det leder till en personalökning är osäkert. Dagens bagerier sköts till stora delar med hjälp av maskiner.

Annons