Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LTE-utbyggnaden tar fart

/

Över 100 LTE-nät planeras eller håller på att byggas runt om i världen.

Annons
Över 100 LTE-nät planeras eller håller på att byggas runt om i världen. Det innebär att en markant ökning skett det senaste halvåret.

Enligt branschorganisationen Global Mobile Suppliers Association (GSA) pågår i nuläget utbyggnad, eller planering för utbyggnad,  av LTE-nät i sammanlagt 101 nät i 41 länder. Det innebär att antalet nät har ökat med 71 procent sedan GSA gjorde motsvarande kartläggning för sex månader sedan. I GSA:s definition av LTE ingår den 4G-teknik som svenska operatörer bestämt sig för men man inkluderar även andra tekniker, bland annat Wimax, som ger mobila uppkopplingar i hastigheter jämförbara med fasta anslutningar.

Bland de 101 näten räknar man även in de svenska, norska och uzbekiska näten. Dessa tre är de enda näten som är kommersiell drift för närvarande. I slutet av året räknar GSA med att det kommer finns 22 LTE-nät som drivs kommersiellt.

utöver de operatörer som jobbar med de 101 beslutade näten finns ytterligare 31 operatörer som ägnar sig åt olika typer av nät-tester utan att ha tagit något formellt beslut om att bygga upp LTE-nät. Räknar man även in dessa ökar antalet involverade länder till 56.


 


/Henrik Thoressonmobil.se

Mer läsning

Annons