Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF varnar för att krav blir orimligt dyra

Länets lantbrukare oroas över vad EU:s vattendirektiv kommer att innebära.
– Förmodligen får företagare och kommuner stå för mycket stora kostnader, säger Annsofi Collin, vattensamordnare för LRF i Gävleborg och Dalarna.

– När det här beslutet tagits blir det juridiskt bindande att göra åtgärdsplaner, men ingen vet vad det kommer att innebära eller var det kommer att kosta. I Hälsingland vet vi att det finns problem i Florsjön utanför Söderhamn. Sedan har vi höga fosforhalter i sjöarna runt Hudiksvall, Söderhamn och Bollnäs och i några enstaka sjöar även runt Ljusdal, säger Annsofi Collin.

Hon har varit ute och talat med markägare om det förslag som nu är ute på remiss.

– Markägarna tycker att texten är svårtillgänglig. De frågar sig hur de ska kunna känna sig delaktiga i det här arbetet.

Dessutom har de svårt att känna igen sig i den bild som förslaget ger. Enligt den klassning som gjorts, håller mer än hälften av alla sjöar i Norrland dålig kvalité.

– Gemene man har uppfattningen att vi har en bra vattenkvalitet i Sverige, jämfört med i andra länder.

Klassningen bygger till mycket liten del på inventeringar på plats. Istället har den gjorts efter en modell som LRF hävdar ingen vet hur väl den stämmer.

LRF poängterar att de inte har det minsta mot att arbetet för bättre vatten intensifieras, men organisationen anser att fastslagna gränsvärden bara ska finnas för kemisk status, inte för biologiska värden. De bör göras om till miljömål.

Jan-Åke Johansson samordnar arbetet på länsstyrelsen i Gävle med att ta fram det lokala underlaget. Det ska vara klart den sista september.

Han tror att LRF:s oro är obefogad.

– Vi har arbetat under stor tidspress och det kommer att finnas brister i underlaget. Modelleringarna kan bara användas som indikatorer för att studera vissa platser noggrannare. Åtgärdsprogrammen under den kommande sexårscykeln kommer säkert mest handla om fortsatt undersökning.