Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF tar klimathotet på allvar

Med jämna mellanrum får lantbruket klä skott för sin del av växthuseffekten. Mer sällan berättas det om vad vi bönder gör för att minimera lantbrukets negativa påverkan av klimatet.

LRF Gävleborg arbetar på många olika sätt med klimatfrågor. Lantbruks- och landsbygdsföretag får en allt viktigare roll i att producera och leverera förnybar energi. Intresset är störst för att hitta affärsmöjligheter med bränsleråvara från jord och skog.

Men LRF ser också att allt fler vill satsa på vidareförädling till biogas för el och värme. Ett biogasprojekt pågår redan i Bollnäs. Genom att stallgödsel kan användas för biogasproduktion kan metanutsläpp minskas.

Allt fler vill också energieffektivisera i sin verksamhet för att minska kostnader och få en positiv miljöpåverkan. LRF driver ett energilotsprojekt där vi vill stimulera till i lantbruksföretag. Lantbrukarna har visat ett stort intresse för sparsam körning som kan minska energiförbrukningen med 15–30 procent. Användningen av diesel till traktorer och tröskor kan minska genom ett nytt körsätt, service och mer noggranna inställningar av lantbruksredskapen. Ökad inblandning av biodrivmedel kan minska utsläppen med ytterligare cirka 5–10 procent. Detta är bra för miljön och för plånboken.

I Gävleborg finns gott om areal som passar för betes- och vallproduktion. Spannmål och andra krävande grödor lämpar sig sämre. Djurägarna har stort kunnande av att föda nötdjur på bra grovfoder och djuren når slaktvikten relativt snabbt. Ju längre tid ett nötkreatur behöver för att nå sin slaktvikt desto mer metan hinner det släppa ut. Det är en av förklaringarna till att nötköttsproduktionen i länder med långa torrperioder, magra beten och därmed långa uppfödningstider är klart sämre för klimatet.

Svenskt nötkött har lägre klimatutsläpp än nötkött från andra länder. Forskning på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU har visat att metangasutsläppen per kilo kött är betydligt lägre från svenska kor jämfört med utsläppen från exempelvis de brasilianska.

Transporter, framför allt med flyg, belastar klimatet. Väljer länets konsumeter att äta närproducerat kött och närproducerade grönsaker kommer lantbrukarna och konsumenter att tillsammans ge ett viktigt bidrag till kampen mot den globala uppvärmningen.

Det viktigaste vi alla kan göra för framtiden är ändå att ändra beteende med livsmedel. Tyvärr kastas en mycket stor del av våra livsmedel, helt fräscha, helt i onödan

LRF Gävleborg ser att den gröna näringen har en mycket stor betydelse i länet. Detta gäller i dag, men i framtiden mycket mer! I vårt arbete på gårdarna håller vi samtidigt som vi producerar mat och energi, det vi alla så varmt värdesätter – vårt landskap öppet!

Jan Thorén

ordförande LRF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel