Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF Söderhamn fick 25 000 kronor när de utsågs till bäst i landet – pengarna går tillbaka till medlemmarna

Söderhamns är bäst i Sverige. I alla fall när Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, för 20:e gången utsåg årets lokalavdelning. Under tisdagen var LRF Söderhamn nere i Stockholm och tog emot utmärkelsen och 25 000 kronor.

Läs också: Söderhamn bäst i landet – bönder tar priset

– Det är lite speciellt att få uppmärksamhet från rikssidan. Vi har jobbat intensivt med de här frågorna i flera år och är jätteglada att det uppmärksammas, säger Sven-Ulrich Olsson, ordförande i Söderhamn lokalavdelning.

Han framhåller att LRF Söderhamn under året har jobbat på många fronter. Man har skapat ett utbildningsprogram för att få till en bättre odling och djurhållning och man har jobbat aktivt med mjölkkronan som 2015 gav 200 000 kronor extra till mjölkbönder i kommunen.

Juryns motivering: "Söderhamns lokalavdelning har aktivt jobbat med att stärka medlemmarnas konkurrenskraft genom kunskapsuppbyggnad, arbete med offentlig upphandling, integrationsprojekt och Mjölkkronan. Avdelningens styrelse är aktiv och har kontinuerlig kontakt med kommunpolitiker, tjänstemän, näringsliv och media för att på olika sätt arbeta med förutsättningar som möjliggör landsbygdsföretagande i bygden."

Sven-Ulrich Olsson säger att intresset för närproducerad mat har ökat i samhället och att många är intresserade av arbetet på gårdarna.

– Vi har börjar jobba med öppna gårdar dit folk får komma på besök och titta på arbetet och djuren. Det är väldigt populärt, speciellt hos barnfamiljer, säger han.

Se när civilminister Ardalan Shekarabi besökt Sven-Ulrich Olssons gård

Priset delades ut i samband med LRF:s riksförbundsstämma där Söderhamnsavdelningen även höll ett föredrag om hur de arbetar.

– Vi fick mycket uppmuntran för presentationen. Många tyckte att det var spännande att få lyssna, säger Sven-Ulrich Olsson.

En av de viktigaste uppgifterna för en lokal LRF-avdelning är kontakten med medlemmarna och LRF tänker att de 25 000 kronorna som delades ut ska föras vidare till medlemmarna.

– Vi tänker bjuda på en lite mat och vi uppmärksammar varje år någon landsbygdsföretagare. Nu kan den som får den utmärkelsen även få lite pengar, säger Sven-Ulrich Olsson.

Läs också: Hälsingeföretagare: ”Vad fasen har jag gett mig in på”

Läs också: Livsmedelsavtal för 360 miljoner kronor klart

Läs också: Öppning för lokal skolmat