Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF kliver in i rovdjursdebatten

- Bara under det senaste året har rovdjursangreppen på tamboskap ökat från två till minst fyra konstaterade angrepp i Gävleborgs län, berättade Lotta Zetterlund, ombudsman med ansvar för viltfrågor på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) när de höll presskonferens hemma hos Kjell Andersson i Parten utanför Vallsta.

- Angreppen har ökat och nu måste vi ställa oss frågan vem som ska betala de ökade kostnader som lantbrukarna drabbas av, fortsätter Lotta Zetterlund.

Den 25 augusti drabbades Kjell Anderssons fårbesättning av ett vargangrepp. Sex av fåren dödades och ytterligare sex skadades, två så allvarligt att Kjell måste avliva dem direkt. Senare måste även ytterligare ett av fåren avlivas.

- Sådant här uppmärksammas alltid precis när det händer, men det är egentligen efteråt som bekymren kommer för lantbrukarna, säger Lotta Zetterlund.

Det är nu Kjell Andersson måste ta ställning till hur mycket han är beredd att satsa för att säkra sina får från fortsatta angrepp. När angreppet kom stod han i begrepp att utöka sin besättning från 120 till 200 tackor.

- Det finns en efterfrågan på mina produkter och eftersom jag snart är den sista djurbonden här i byn finns det gott om betesmark, säger Kjell Andersson.

Men redan med nuvarande besättning har han 20 fasta beten och en sammanlagd stängselsträcka på över en mil. Ersättningen han får från länsstyrelsen för rovdjursstängsel täcker materialkostnaden medan han själv får stå för arbetskostnaden.

- Jag har fulltecknade dagar redan nu, säger Kjell Andersson. Jag har inte tid att sätta upp rovdjursstängsel hela sommaren och att leja bort jobbet har jag inte råd med.

Att med de här förutsättningarna dessutom öka ut sin besättning känns inte lockande och Kjell tvekar nu om han överhuvudtaget ska fortsätta.

- Vi vill få upp de här frågorna till diskussion, säger Lotta Zetterlund. Om vi nu ska ha rovdjuren inpå oss måste vi också fråga oss om det är rimligt att enskilda företagare ska behöva stå för så stora kostnader själva eller om hela samhället ska vara med och betala.

Hon tycker att det är rimligt att kräva av en djurhållare att han eller hon ser till att stänga in sina egna djur tillräckligt väl för att de inte ska komma ut. Däremot tvekar hon inför att det också ska vara djurägarens sak att hålla andra djur ute från sina inhägnader.

Hon vill också att det läggs pengar på forskning kring vilka ytterligare skador ett rovdjursangrepp förorsakar för en djurägare.

- Redan nu har Kjell Andersson haft stora kostnader för det här. Han har fått ligga ute med pengar för veterinärkostnader och han har fortfarande inte fått ersättningen för vare sig veterinär eller de rivna fåren.

Dessutom har de får som överlevde vargattacken stannat i växten och därmed ökar foderkostnaden för uppfödandet.

- Vi vet att överlevande djur även drabbas av dräktighetsstörningar och lynnesproblem, konstaterar Lotta Zetterlund. Och när det gäller mjölkkor vet vi också att kvaliteten på mjölken försämras. Frågan är hur stora inkomstavbräck det innebär. Det är hög tid att utreda det nu.