Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF hårda mot grossist

Grossistföretaget Servera levererar mat till Ljusdals kommun. Nu kritiseras företaget av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, för att försöka skrämma landets kommuner och landsting med utdragna rättsprocesser.

I en debattartikel undertecknad av Jan Thorén, LRF Gävleborg, hävdas att grossistföretaget Servera, som ingår i Axel Johnson AB, medvetet försöker trötta ut landets kommuner och landsting genom att överklaga upphandlingar där kommunen i fråga har satt högre krav på livsmedelsföretag än EU:s miniminivåer.

Enligt LRF har Servera överklagat 22 kommunala upphandlingar där kommunen ställt krav på att företaget ska följa Sveriges djuromsorgskrav som är högre än EU:s.

Serveras marknadsdirektör Nils Berntsson ser dock annorlunda på situationen. Berntsson menar att företaget välkomnar höga krav inom djurskydd, men säger att höga krav ingenting är värda om inte kommunerna också kan följa upp dem.

– Jag önskar att Sverige kunde sätta sina egna krav men det viktigaste då är att man också följer upp kraven så att de efterföljs och att kommuner verkligen får produkter i enlighet med vad man upphandlat, säger marknadsdirektör Berntsson.

I dagsläget är det EU:s minimikrav på djurskydd som gäller vid offentliga upphandlingar, det innebär att den svenska lagstiftningen om djurskydd inte är tillämpbar i frågan.

Inköp Gävleborg ansvarar för Ljusdals kommuns upphandling av livsmedel. Kerstin Krantz är ansvarig för bland annat livsmedelsupphandling och berättar att Servera levererar mat till Ljusdals offentliga sektor för ungefär sex miljoner kronor om året.

– Företagets mat finns i skolor och inom äldreomsorgen, det är mest frysta varor men även kaffe och te, säger Kerstin Krantz.