Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lövin (MP) är Sveriges första partiledare som röstat för att ge EU skatterätt

Fredagen den 13:e maj valde Miljöpartiets gräsrötter Isabella Lövin till språkrör på kongressen i Karlstad. Det är ett historiskt val, inte bara för sättet som hennes företrädare Åsa Romson fick lämna sin post, medan det manliga språkröret Gustav Fridolin stannade kvar.

Läs mer: Fridolin vill klamra sig kvar genom att peta Romson

Det är också första gången Sverige har en partiledare som aktivt röstat för europeisk beskattningsrätt. Det handlar om en skatt på finansiella transaktioner som var uppe i Europaparlamentet både 2012 och 2013 och där Isabella Lövin röstade för.

I förslaget, som stöddes av Gröna gruppen, ville Europaparlamentet också se att skattemedlen som kommer in bestäms och används på EU-nivå.

Lövin röstade även för en skärpning i texten så att om skatten inte betalades skulle transaktionen vara ogiltig och förverkas.

– Vi är av den åsikten att det ska vara EU som kan planera hurde här investeringarna ska göras, framför allt i de fattigare delarna av Europasom har drabbats extra hårt av den här ekonomiska krisen, sa Isabella Lövin till P1-morgon 2013.

Inte ens Liberalerna (dåvarande Folkpartiet), som anses vara de mest hängivna svenska federalisterna i Europaparlamentet, röstade för att ge EU denna beskattningsrätt.

Läs mer: Omstridd moské uppmanade till en röst på Miljöpartiet

Den principiella invändningen är given. Skattefrågor ska fortsatta vara en nationell fråga. Det är Sveriges Riksdag som beslutar om skatteuppbörd. Trots att Miljöpartiet är ett EU-kritiskt parti, med utträdesfrågan på partiprogrammet länge , så är det värt att notera att partiets nya språkrör vill gå så här långt. Det sker samtidigt som Miljöpartiet försöker framställa sig som ett parti med en annan position i debatten i förhållande till EU.

I själva sakfrågan om skatt på finansiella transaktioner så finns ett facit. Sverige provade det runt 1990, resultatet avskräcker. Svensk finansexpertis drog till London och skatten gav inga inkomster. Problemet är att finansmarknaden är globalt konkurrensutsatt och införs en skatt i ett område så flyttar pengarna till nästa område, vilket innebär i det här fallet minskad konkurrenskraft och lägre inkomster i Europa.

Isabella Lövins utmaning blir nu att förflytta sig från sin komfortzon, att få till lösningar av fiskefrågor långt från rampljuset, till att kastas in den svenska politiska malströmmen där alla frågor kan dyka upp och måste besvaras. Som varför Lövin vill att Riksdagens exklusiva skatterätt ska upphöra? Vilka fler skatter ska kunna beslutas på EU-nivå när prejudikat har skapats?

Generellt har flera medieframträdanden under veckan varittrevande och nervösa. För att Lövin ska kunna rädda Miljöpartietoch sin språkrörskollega Gustav Fridolin behövs en snabb upplärningskurva i den allmänpolitiska kommunikationen.

Den andra utmaningen är regeringssamarbetet, där de småframgångarna överskuggas av de stora symboliska förlusterna. Tålamodet tryter hos partifolket. Stämman kommer att kräva fler resultat av regeringsarbetet, även om Lövin försöker dämpa förväntningar.

Den utmaningen blir inte mindre av att MP-grundaren PerGahrton och partiets mest lysande stjärna, förra språkröret Maria Wetterstrand, skriver på DN-debatt under rubriken ”Löfven har missbrukat MP:s respekt förregeringsansvaret” och pekar på att det inte finns en enda Miljöparti-framgång som skett på bekostnad av en socialdemokratisk position. Det är som att de vill säga att om det inte blir bättre balans i äktenskapet så kommer skilsmässan snart.

Med sådana utmaningar kanske det känns lättare att lämna beskattningsrätt till EU-nivån…

Läs mer: Är MP:s dokusåpa över nu?