Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lottorna gör en insats

Svenska lottakåren är en frivillig försvarsorganisation som verkar för fred, demokrati, trygghet och mänskliga rättigheter – nationellt och internationellt. Vi drivs av engagemanget att vara med och bygga ett säkrare och tryggare samhälle.

Ända sedan starten 1924 har vi arbetat för att stärka kvinnor och bana väg för ett bredare engagemang inom ett område som av tradition har dominerats av män. Vi tror självklart att Sveriges säkerhet, såväl civil som militär, angår alla och vi erbjuder konkreta möjligheter för kvinnor att engagera sig och göra en insats i samhället.

Svenska lottakåren utbildar kvinnor inom flera olika militära kompetenser med placering i Försvarsmakten. Du kan exempelvis hitta lottor som IT-operatörer i marinen, som underrättelsebefäl i flygvapnet och som bevakningssoldater i hemvärnet. Svenska lottakåren har även ett eget gediget instruktörsprogram. Vi vet att den kvinnliga förebild som ges i form av egna instruktörer sporrar och entusiasmerar yngre lottor att utbilda sig vidare och våga anta större utmaningar.

Många lottor deltar även i internationella missioner och vi bedriver utbildningar i samarbete med Försvarsmaktens internationella centrum, Swedint.

Svenska lottakåren är i dag mer än bara nyanser av grönt. Samhällets civila krisberedskap är också en självklar arena för oss. Vi har länge haft omfattande utbildningar i krishantering, säkerhetspolitik och ledarskap. Och med de militära kompetenserna i ryggen är omställningen till fredstida kriser inte stor. I dag samarbetar vi med många kommuner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Våra ungdomar är välkomna till utbildningar och vi kallar dem Rookies.

På lördag firar vi lottadagen i hela Sverige. I Söderhamn finns vi i Stadsparken under eftermiddagen. Vi är en organisation som är utbildade och övade, helt på ideell basis att i folkrörelseanda ställa upp när samhället behöver oss.

Åsa Lindestam

ordförande i Riksförbundet svenska lottakåren

Eivor Göransson

kårchef Söderhamns lottakår

Katarina Hedberg

vice kårchef och stabslotta i hemvärnet

Mona Kvist

utbildningslotta samt förplägnadslotta i hemvärnet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel