Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lotten kan avgöra valet

Det kan bli lottning när kommunfullmäktige ska utse kommunalråd efter avhoppade Roland Bäckman (S).

Det skulle rent teoretiskt kunna bli dramatiskt värre den 27 januari då kommunfullmäktige väljer vem som blir kommunalråd (kommunstyrelsens ordförande) efter Roland Bäckman, ett val som gäller året ut.

Ett inte helt orealistiskt scenario är lottning eftersom ingenting talar för att något av blocken når de 21 av 41 mandat som krävs för att få majoritet.

Socialdemokraterna har sedan förra valet 14 mandat, Vänsterpartiet 3 och så har Willy Eriksson, som valdes in på SRD-mandat, återvänt till S. Det ger 18 mandat.

Det har talats om, men inte bekräftats, att oppositionsrådet Lasse Molin (M) blir motkandidat till Leif Persson (S).

Men vägen till att bli vald kan vara fylld av hinder.

Mycket talar för att Centern, som i ett tidigt skede av mandatperioden lämnade det formaliserade samarbetet med oppositionsblocket Nydanarna, lägger ner sina fem röster i fyllnadsvalet för kommunalrådsposten.

Sker det måste en motkandidat till Leif Persson samla alla återstående 18 röster i fullmäktige för att nå lottning om vänsterblocket är enat.

Att samla så många viljor kan bli nog så svårt. De borgerliga partierna har i den grupperingen, om Centerns mandat inte är tillgängliga, endast elva egna mandat. Då behövs det alltså stöd av SRD, MP och SD för att lyckas.

Sedan finns alltid en möjlighet till överraskningar när det nu blir sluten omröstning och därmed lättare för den som vill gå emot den egna partilinjen. För i en sådan omröstning får vi aldrig veta vem som röstade på det ena eller det andra alternativet.

På torsdag har kommunfullmäktiges valberedning sammanträde. Då kan det möjligen ges besked om S och V får mothugg i ordförandevalet drygt en vecka senare eller om vägen ligger öppen för Leif Perssons kandidatur.