Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta väntade med att skaffa barn

/
  • Lotta Smed ångrar inte sitt yrkesval. Men det dröjde innan hon vågade skaffa barn. Arbetsförhållandena som konstnär är såpass osäkra att hon väntade tills hon kompletterat sin utbildning med en lärarexamen.

Konstnären Lotta Smed är högutbildad, men tjänar mindre än män som bara gått ut grundskolan. Hon älskar sitt yrke, men valde att vänta med att skaffa barn på grund av de osäkra arbetsförhållandena.

Annons

- Jag vågade inte bli gravid förrän jag gick lärarutbildningen. Jag ville kunna ta hand om barnet ifall jag skulle bli ensamstående. När jag läste in pedagogiken kände jag att det var ett bra tillfälle att skaffa barn, eftersom jag skulle kunna få en trygg inkomst, säger Lotta Smed.
Hon är 37 år gammal och skulptör. Sammanlagt har hon nio års utbildning bakom sig - det sista året läste hon för att få lärarbehörighet. Sedan ett par år tillbaka jobbar hon som lärare och har alltså en relativt trygg ekonomisk tillvaro jämfört med många andra konstnärer. Men hon tjänar knappast några stora pengar. Årsinkomsten 2008 var 188 870 kronor - drygt 50 000 mindre än medianvärdet för den sammanräknade förvärvsinkomsten hos hela befolkningen.
- Då tycker jag ändå att jag haft det otroligt bra ekonomiskt de senaste åren. 2007 fick jag ett arbetsstipendium och ett stipendium från Konstakademien. De pengarna har gjort att jag kan känna att jag har ett kapital. Jag har inte haft några pengar på banken tidigare, säger hon.
"Svårt med reglerna"
För tre år sedan föddes sonen Alexander - och just nu funderar Lotta Smed och hennes man på att skaffa ett barn till. Samtidigt vill hon gärna kunna ta tjänstledigt för att ägna mer tid åt sin egen konst.
- Men det är väldigt svårt med alla regler som försäkringskassan har. Om jag får ett till barn försvinner min sjukpenninggrundande inkomst om jag har varit tjänstledig, så då får jag ingen föräldrapeng.
Ändå ångrar hon inte sitt yrkesval.
- Det är såpass lustfyllt och roligt att vara konstnär. Jag misstänkte redan under skoltiden att det skulle bli tufft, jag hade ingen naiv bild av det hela.


Sara Ullberg/TT Spektra
sara.ullberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons