Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lösspringande hund angrep älgkalv i Hassela

En hund angrep på onsdag kväll en älgkalv i Hassela. Hunden var inte kopplad och kalven blev svårt skadad innan Lars Jonsson, som höll på att jobba och hade iakttagit angreppet, lyckades fösa bort hunden.

Sedan en tid tillbaka har en älgko med två nyfödda kalvar kunnat ses på täkten söder om företaget HSP Gripen ner mot Hasselasjön. Klockan åtta, halv nio på onsdag kväll håller maskinförare Lars Jonsson på att avsluta jobbet för dagen när han får syn på något.

– Jag tyckte jag såg en älg och tittade längre ut på täkten. Då ser jag att en hund hoppar på älgen, berättar han.

Han tog fyrhjulingen och åkte till platsen. Hunden, som Lars Jonsson beskriver som en kamphundaktig blandras, har då gett sig på kalven. Älgkon står lite längre fram och försöker freda sin kalv. Lars Jonsson tar tag i hundens nackskinn och försöker fösa i väg den, men hunden kommer tillbaka och ger sig igen på kalven. När Lars Jonsson gör ett nytt försök att få bort hunden angriper hunden honom. Han lyckas till slut att fösa bort hunden och klarar sig själv utan synliga skador, men ser att älgkalven haltar i väg. Anders Åhslund, jaktledare för Kallbäcks jaktlag, kontaktas och en grupp personer ger sig i väg för att spåra älgarna. Det finns mycket blod på platsen, men man lyckas inte spåra djuren.

– Den var max två veckor gammal, den kommer aldrig att klara sig, säger Lars Jonsson.

det finns fler ögonvittnen som har sett att hundägarna har låtit hunden springa löst. De ska ha gått ner i området i med hunden i koppel, men när Lars Jonsson försökte fösa bort hunden hade hunden enbart halsband och inget koppel i släp, vilket tyder på att den inte har slitit sig loss utan släpptes. Dess- utom sågs hundägarna även lämna området i rask takt och hunden gick då återigen i koppel.