Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lösning nära för längsta bygglovstvisten i Bollnäs kommun

Den började redan 2005. Men nu verkar det äntligen som att man har hittat en väg ut ur den mest segdragna bygglovstvisten i Bollnäs kommun.

Tvisten har utspelat sig i norra delarna av kommunen och gäller två grannar med var sin fastighet intill Ljusnans strand. I mer än tio års tid har den ene av dem kämpat mot sin grannes bygge av ett fritidshus.

Redan år 2000 fick fastighetsägaren bygglov för ett förråd, placerat drygt en meter från tomtgränsen. Något som också grannen gav sitt medgivande till.

Fem år senare, 2005, fick grannen på omvägar höra att förrådet höll på att byggas om till ett fritidshus med kontor och övernattningsmöjligheter för gäster. Det visade sig att kommunen också hade gett bygglov till detta – men att man inte hade tillfrågat grannen om detta.

– Han skulle ha tillfrågats. Men jag var inte med då så jag kan inte svara på varför det inte gjordes, säger Inge Cedergren, den bygglovshandläggare som haft ärendet på sitt bord sedan 2013.

Mannen överklagade bygglovet och sedan dess har ärendet valsat runt i domstolar och andra instanser samtidigt som ansvariga politiker och tjänstemän har hunnit bytas ut flera gånger om. Det har blivit kommunens i särklass mest segdragna bygglovstvist.

Läs även: Rekordlång bygglovstvist tycks aldrig ta slut

– Det här slår alla rekord, konstaterar Inge Cedergren.

Och allt på grund av en liten miss i kommunens hantering av ärendet!

– Ja, det är inte ofta det förekommer, men tyvärr har det inträffat här, fortsätter Cedergren.

I en tidigare artikel om ärendet beskriver den överklagande grannen hur han störs av insynen över hans egen tomt från fritidshuset, vilket inte skulle ha varit ett problem om det hade handlat om en förrådsbyggnad.

I december 2014 slog Mark- och miljööverdomstolen fast att byggnaden ska användas som förråd och ingenting annat. Men allt har överklagats och på slutet har det handlat om huruvida man skulle vara tvungen att montera bort ett tvättställ för att byggnaden skulle godkännas.

Läs även: Rekordlånga bygglovstvisten fortsätter

Men nu har ärendet tagit en ny vändning.

– Fastighetsägaren har nu både sökt och fått bygglov för ett fritidshus som ska stå placerat 6-7 meter från tomtgränsen, säger Inge Cedergren. Och så vitt jag förstår har han också flyttat byggnaden.

Så långt från tomtgränsen behövs heller inget yttrande från grannen. Han kan fortfarande ha synpunkter, men nu anser sig i alla fall kommunen ha gjort rätt.

– Nu återstår bara formaliteter, sedan ska problemet vara löst, säger Inge Cedergren.

Läs även: Gjorde fritidshus av lada vid stranden – nu måste den återställas