Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Losborna positiva till Kölvallen

Planerna för vindkraftsparken vid Kölvallen mellan Los och Kårböle, som under bygget kan ge 250 årsarbeten till en kostnad av 4-5 miljarder kronor, kan bli det största som någonsin hänt i bygden.

På tisdagskvällen hade representanter för bygderådet i Los, byalaget i Kårböle och ortsbor samlats för att få information om den planerade vindkraftsparken vid Kölvallen. I dagsläget planeras 92 vindkraftverk, som Ownpower hoppas kunna börja bygga redan i slutet av 2015. Byggnationen väntas pågå i två och ett halvt år och generera omkring 250 årsarbeten under byggtiden. När vindkratsparken står färdig att tas i bruk väntas den kunna ge 35-40 årsarbeten i form av underhåll, service och diverse runtomkring-effekter i bygden.

– En viktig faktor är att vi får bygden och dess invånare med oss i planerna, säger Ownpower projects vd Dag Melkersson, som var med vid mötet och informerade om projektet.

– Det verkar finnas en kraftfull opinion för projektet i bygden, vilket glädjer oss. Att ha bygden nära med i projektet har varit vår strävan hela tiden, säger han.

Visst fanns det någon tvivlande röst i församlingen, men de var relativt få, och handlade mest om frågor kring miljöhänsyn. Där menar Dag Melkersson att man redan tagit stor hänsyn. Projektet har bantats från 135 vindkraftverk i den första ansökan till för närvarande 92, men...

– Det kan bli färre beroende på att dagens vindkraftverk är större och har högre effekt, säger Dag Melkersson.

I Los sätts stort hopp till projektet. För bygden kommer det att få stor betydelse för överlevnaden, eller som en mötesdeltagare uttryckte det:

– Det här är avgörande för att bygden ska kunna fortsätta att leva!

Jenny Breslin, ordförande för Los bygderåd, säger att det är viktigt att ortsbefolkningen är med i god tid och att alla som har tankar, funderingar eller tvivel om projektet ger sig till känna så tidigt som möjligt.

Ownpower projekterar medan vindkraftbolaget Arise har en köpoption på att ta över och driva vindkraftsparken när den står klar. Bygderådet har redan knutit värdefulla kontakter även med Arise.

– Vi sitter med från början. Vårt mål är att så mycket pengar som möjligt ska stanna lokalt. Vi ska bistå med service och arrangemang som krävs runt omkring bygget och den framtida driften, säger Jenny Breslin.

Vid tisdagskvällens möte medverkade också kommunchefen Claes Rydberg, som informerade om den vision som tagits fram för Ljusdals kommuns framtida utveckling.