Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Los undantas besparingar – biblioteket blir sommaröppet

Efter protesmöten och skrivelser så undantas Los biblioteksbesparingarna. Det populära biblioteket kommer vara öppet precis som vanligt under sommaren.
Ett besked som mottas med glädje och förvåning i Los.
– Jag har återfått tron på demokratin, säger bygderådets ordförande Conny Englund.

Annons

Biblioteken i Ljusdal ska spara en miljon kronor under åren 2015 till 2018. Vid årsskiftet blev besparingarna kännbara i Los när möjligheten att ta in vikarier togs bort. Ett hårt slag mot ett bibliotek med bara en anställd och i förläningen innebar det att biblioteket skulle vara stängt under sommaren och vid sjukdom.

Läs mer: Vikariestopp drabbar Los under 2016

Men nu står det klart att Los bibliotek undantas besparingarna för 2016 och vikarier ska kallas in under semestern och vid sjukdom.

– Jag har fått klartecken att jag får dra över årets budget för att klara vikarieförsörjningen i Los, säger bibliotekschefen Birgitta Sandqvist Andersson.

Det handlar alltså inte om en ny budget eller nya pengar utan ett tillfälligt uppskov. Los bibliotek är fredat året ut.

Ett besked som mottas med jubel i Los. Bygderådets ordförande Conny Englund är jätteglad för beskedet och menar att han "återfått tron på demokratin."

– Jag trodde inte att de skulle lyssna. Så jag är positivt förvånad, säger han.

Huvudskälet tror han var det protestmöte som anordnades i Los i början av året, dit tjänstemän och politiker var inbjudna.

– Folk var väldigt upprörda och när de fick se det och höra argumenten tog de det ett varv till och ändrade sig, säger Conny Englund.

Läs mer: Efter nedskärningarna – bibliotekets enda anställda säger upp sig

Bibliotekschefen medger att mötet, men också de många protestskrivelser som skickats in har gett resultat.

– De har lobbat hårt och politikerna har tagit intryck, och tjänstemännen också, säger Birgitta Sandqvist Andersson som är medveten om vilken skillnad beskedet gör för Los.

– Det är väl jätteroligt att de får pengar, absolut.

Samtidigt pekar hon på att andra bibliotek i kommunen också kämpar med besparingar. Nu står hennes hopp till att kommunstyrelsen nästa vecka antar det miljöpartistiska förslag som menar att hela neddragningen inom biblioteksväsendet ska omvärderas. I förslaget som antogs av samhällsutvecklingsutskottet i förra veckan står det även att hela besparingen på Los bibliotek ska dras tillbaka.

Annons