Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Los har massor att erbjuda – glöm inte det

Ljusdals kommuns främsta tillgångar vad gäller turismen och till viss del den reella kulturen anser vi är de milsvida skogarna, de många sjöarna, de blånande bergen, de forsande och glittrande älvarna Ljusnan och Voxnan, de stora vilda djuren som vargen, björnen, älgen och vårt vackra landskapsdjur lodjuret. Här finns många turistupplevelser att marknadsföra.

Eftersom vi brinner för en utökad turistsatsning i hela kommunen och speciellt då vår egen ort Los, med alla sina kulturella sevärdheter, så vill vi här räkna upp de mest framträdande sevärdheterna i Los gamla kommun. Det kan påpekas att Los gamla kommun troligtvis är något större till ytan än resterande delen av Ljusdals kommun och har en betydande del av kommunens sevärdheter.

Några exempel är i första hand världsarvet Hälsingegården i Fågelsjö, Hamra Nationalpark, Los gamla koboltgruva där metallen nickel upptäcktes för första gången i världshistorien, Pilkalampinoppi Naturreservat, Skogsmuseum i Böningsberget, med flera, hundra år gammal skog, Brynsågen (som är den enda nuvarande brynsåg i Sverige som är i drift), Jolls Trädgårdar och det gamla glasbruket i Karlsberg Sophiendal där bland annat Losflaskan tillverkades. Till detta kan läggas våra vackra fäbodvallar, den unika Hembygdsgården på gammeltomta, Lundbergs Hälsingegård med sina vackra rum.

Detta är bara några av våra sevärdheter. Därutöver finns det ett stort antal fiskesjöar, bäckar och åar. Vintertid finns alltid rikligt med snö i Los tack vare höjden över havet, cirka 400 till 550 meter, som möjliggör både vinterfiske och skid- och skoteråkning.

Vi vill också nämna den mångfalt prisade Lottaboden där man kan köpa souvenirer och allehanda drycker, safter och sylt, med mera. Runt om i Ljusdal kan vi erbjuda naturens obestridda tystnad där varje ljud och läte kommer direkt från det naturen själv har skapat. Många stressade turister vill inget hellre än att uppleva denna tystnad.

Detta är ändå endast ett axplock av sevärdheter och upplevelser som Ljusdals kommun kan erbjuda då vi koncentrerat oss på Los gamla kommun. Det satsas i dagsläget alldeles för lite av de kommunala resurserna och marknadsföring på de yttre kommundelarna som till exempel Los. Här finns mycket mer att göra för att skapa nya arbetstillfällen, stötta företagandet, utveckla kommunen till en av Sveriges bästa turistkommuner och allt ger en framtidstro.

Lisbeth Embretsen Englund

Conny Englund

Los Bygderåd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel