Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Los får bidrag till eget kassasystem

I glesbygden får företagare, föreningar och privatpersoner ofta åka många mil och betala mycket pengar för att sätta in eller ta ut kontanter via banken. Det är inte hållbart anser riksdagen, och nu ska Losborna få statligt stöd till en egen kassafunktion.

Annons

– Man tycker från statligt håll att om samhällsviktiga funktioner som post och bank inte fungerar så får vi varken utveckling eller tillväxt. Ska vi ha en utveckling på landsbygden så måste servicen fungera, säger Mariana Femling.

Hon jobbar på avdelningen för landsbygd och tillväxt på länsstyrelsen i Gävleborg och har besökt Los för att prata med företagare om hur kontanthanteringen i bygden kan förbättras.

På senare år har allt fler banker slutat med kontanthantering, vilket gör det svårt för företagare, föreningar och privatpersoner att leva och verka i glesbygden. Riksdagen har beslutat att alla i samhället ska ha tillgång till grundläggande betaltjänster till rimliga priser. Där tillgången på betaltjänster är dålig finns det nu generösa bidrag från Post- och telestyrelsen att söka.

– De får 100 procents stöd för utrustning, arbetstid och driftskostnader. Där marknaden har dragit sig undan tycker staten det är angeläget att gå in och hjälpa till, säger Mariana Femling.

Länsstyrelsen i Gävleborg har gjort en djupare utredning av tillgången till betaltjänster i Los, Ramsjö och Svågadalen. I Los är alla företag som hanterar kontanter är missnöjda med det nuvarande läget. De har lång väg till banken och mobila betallösningar är osäkra på grund av dålig mobiltäckning.

– Det viktigaste är att kunna bli av med kontanterna, inte bara för företag utan även skolklasser eller föreningar som samlar ihop pengar. Då måste man åka 4-5 mil eller längre för att sätta in pengarna, säger Bo Nilsson, som är engagerad i föreningen Loosgrufvan.

Flera andra på mötet höll med, bland andra Roger Persson från Lotta-Boden som konstaterade att man måste åka ända till Hudiksvall för att sätta in en större summa pengar.

– Nu ska de börja ta mycket betalt för det också. Det måste komma någon lösning. De här tjänsterna borde absolut finnas här på byn.

Viktigast tyckte man på mötet är att kunna ta ut kontanter och sätta in dagskassor utan att behöva åka många mil. Många tycker det är en trygghet att ha pengar i plånboken. Det kan även vara nödvändigt att betala med kontanter på många ställen, påpekade Roger Persson.

– Det är inte bra som det är nu att turister ska åka till andra orter och ta ut pengar, då tappar vi pengarna inom byn.

Annons