Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Los bedömningsbil rullar i oktober

Fredagen den 2 oktober rullar dagambulansen från Los för sista gången. Måndagen efter börjar projektet med bedömningsbil dygnet runt.

Annons

– Vi hade som målsättning att börja 15 september men ville säkerställa schemaläggning, introduktion och annat. Så därför är det 5 oktober som gäller som startdatum, säger länets ambulanschef Jörgen Tranevik.

I stället för en dagambulans på vardagar (som ofta är på annan plats) får Losbygden nu en bedömningsbil dygnet runt alla dagar som utgår från vård- och omsorgsboendet Furugården. Det är ett projekt som pågår i två år.

Som det låter på namnet ska personalen, som alla åtta har rekryterats från ambulansorganisationen i Hälsingland, rycka ut för att bedöma sjukdomen eller skadan, vid behov börja sjukvårdsinsatser och larma ambulans.

Det finns bedömningsbilar även på annat håll i Sverige.

– Men det unika med Los är det nära samarbetet med primärvården och kommunens omsorgsförvaltning, säger Jörgen Tranevik.

Augusti har inneburit en del träffar med den personal som ska arbeta i Los och september används för introduktion och utbildning i bland annat journalsystem.

– Vi behöver också arbeta med att säkerställa möjligheten att få folk som kan vikariera i Los när sådant behov uppstår, säger Jörgen Tranevik.

Annons