Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lortbäcken i renoverade rör

I våras upptäcktes skador på de gamla rören, som leder Lortbäckens vatten under järnvägen och gång- och cykeltunneln vid stadshusviadukten i centrala Bollnäs.
Nu pågår reparationerna, som beräknas kosta två miljoner kronor.

I april stängdes tunneln under järnvägen av, efter att ett stort hade hål slagit upp i asfalten – och det visade sig att marken var underminerad av vatten. Undersökningar visade att delar av de gamla järnrören, som leder Lortbäckens vatten längs en drygt 80 meter lång sträcka, hade omfattande skador. (Bäckens officiella namn är Myrbäcken.)

Risken för översvämningar och rasskador bedömdes som stora och den 30 maj anslog kommunfullmäktige 2 miljoner kronor till reparationer.

Nu är arbetet igång och beräknas bli klart under onsdagen. Det danska företaget Aarsleff gör jobbet – där de två gamla rören förstärks inifrån med specialbeställda "strumpor", som matas in med hjälp av vattenånga och sedan härdas till pvc-plast.

- Nu ska det hålla i hundra år, säger Erik Söndervang, som höll koll på maskiner och instrument vid Lortbäcken under tisdagen.