Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Loppisen som vuxit till den största

– Jag är här i stort sett varenda dag hela sommaren, säger Mona Sparthan som är en av de som ansvarar för loppisen i bygdegården i Bricka.

Sommaren 2007 var det en liten loppis i bygdegården i Bricka. Efter det har loppisen vuxit för varje år och är nu en av Hälsinglands största. Ungefär 550 kvadratmeter är fyllt av porslin, mattor, möbler, böcker och leksaker. Och mycket mer.

– Vi har vuxit för varje år. Än så länge är det ungefär 250 till 300 personer som har lämnat in saker i år, berättar Mona Sparthan.

Tillsammans med Siv Ahlberg ansvarar hon för loppisen. Bjuråkers bygdegårdsförening har haft loppis under sommarmånaderna sedan 2007. Flera personer ställer ideellt upp att packa upp inlämnade varor, sorterar och ställer ut varorna på borden som ställts upp i lokalen. Och sedan skrivs det ett schema för att kunna hålla loppisen öppen varje dag från mitten av maj till mitten av september. Förra sommaren var det ungefär 45 personer som hjälpte till med loppisen.

– Jag tycker att det är roligt att plocka med grejerna och det är roligt med loppis, säger Mona Sparthan.

10 procent av försäljningsvärdet går till bygdegårdsföreningen. Förra året fick föreningen in ungefär 480 000 kronor på loppisförsäljningen. Pengarna används till att hålla bygdegården levande.

– Vi har ett reparations- och underhållskonto, säger Mona Sparthan och berättar att fasaden ska få ny färg under året tack vare pengar som de fått in på loppisförsäljningen.

I kassan sitter Eva Bergström. Hon har varit med och hjälpt till med loppisen under flera år. När loppisen öppnade för säsongen på torsdagen hade hon fullt upp hela dagen.

– Det var säkert 500 bilar på parkeringen under dagen, det har aldrig varit så mycket folk här någon gång, säger Eva Bergström.