Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löpet blev en folkfest

Johan Nilsson vann herrklassen och Karin Wåhlstedt damklassen. Men de största vinnarna i succéarrangemanget blev idrottsföreningarna som lyckades samla runt 100 000 kronor till den planerade konstgräsplanen.

Det historiska Löpet var en succé redan på förhand. Hela 650 personer hade anmält till Ljusdals-Postens jubileumsarrangemang. En halvtimme före start började det tjockna runt funktionärerna som delade ut nummerlappar till de många hundratal som kommit för att springa, gå eller lunka ett eller två varv runt Kyrksjön.

En som varken tänkte gå eller lunka var EM-medaljörskan Karin Wåhlstedt. Hon såg mycket fram emot loppet och hoppades framför allt att det skulle gå bra för laget Järvsö IF. Men hon spelade ner förväntningarna på sin egen prestation.

– Jag tror på 42, 43 minuter.

Det var blygsamt?

– Ja, haha, kanske.

Några som inte hade några särskilda tidsmål var kompisarna Hugo Augustsson, 12 och Axel Karell, 13 men de trodde på framgång.

– Det kommer gå skitbra, säger Hugo Augustsson som trodde det skulle bli jämnt skägg mellan dem.

– Båda kommer vinna, skrattar han.

De skulle köra fem-kilometersvarvet och ställde upp för att de blev tillfrågade av sina mödrar, sen var det för att pengarna gick till något bra.

– Det är en bonus att pengarna går till konstgräsplanen, säger Axel Karell.

Och pengar blev det, runt 100 000 kronor ska ha samlats in till idrottsföreningarnas dröm om att kunna bygga den efterlängtade konstgräsplanen vid Älvvallen.

Just Älvvallen var platsen för mållinjen och först dit var skid- och löpesset Johan Nilsson från Edsbyn. Trots att han sprang ett 5 000-meterslopp i tisdags var han ohotad etta från start till mål.

– Jag hade bra, lätta ben. Det var roligt att springa med så mycket folk, pustar han efteråt.

I damklassen var det heller aldrig någon match. Den på förhand blygsamma Karin Wåhlstedt vann i stor stil slog sin egen förväntade tid med flera minuter. Sluttiden blev knappt 37 minuter.

– Det var en jättefin bana, det var så många som hejade på och det lyfte hela loppet.

Hur känns det att vara historisk vinnare?

– Det är jättekul, säger Karin Wåhlstedt.