Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lööf föreläste om adhd inom idrotten

Barn och ungdomar med adhd-diagnos ses ofta som problem.

– Det som ses som problem blir ett problem, sa Måns Lööf när han på torsdagskvällen gästade Hudiksvall för att föreläsa om ämnet.

Omkring fem procent av alla skolbarn har diagnosen adhd. Att antalet som fått diagnosen ökat under de senaste två åren har en given anledning.

– Tidigare kunde det ta fem till sex år innan en undersökning gjordes. Nu går det hela under vårdgarantin vilket innebär att man ska få hjälp inom 30 dagar. Det gör att fler utreds, sa Måns Lööf.

Till vardags är han sjuksköterska men sedan 1996 har han fördjupat sig i ämnet.

Under rubriken "Idrott för alla... eller?" berättade Måns Lööf om sina erfarenheter.

– Enda sättet att behandla folk lika är att behandla dem olika, sa han.

Längden har starkast arvsanlag. Därefter följer adhd.

– Det som alldeles för många ser som en funktionsnedsättning kan i stället ses som en funktionstillgång. Barn med adhd har bra människokännedom och har stark intuition. Men den som har svårt att sitta still hamnar ofta i konflikter och får höra negativa omdömen.

– Som idrottsledare ska man ställa krav på alla. Men kraven måste vara både tydliga och rimliga. De som har adhd behöver ofta en tydlig start på träningen liksom ett tydligt avslut.

– Sedan är det alltid viktigt med beröm. Man brukar säga att man behöver höra sju positiva saker för att väga upp en negativ.

Sveriges 20 000 idrottsföreningar har drygt tre miljoner medlemmar.

– Jag hoppas att föreningarna får bättre kunskap om det här. Svensk idrotts värdegrund är trots allt allas rätt att få vara med, sa Måns Lööf.

Föreläsningen hålls även i Bollnäs den 7 maj.