Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönnar på resande fot

Till hösten ska nya lönnar planteras i Jazzparken. Träden står just nu nere i Lund och måste göra ett stopp i Stockholm först.

– Det är en liten procedur, det är inte bara att flytta träd. De ska till Stockholm först där de får avmogna inför hösten innan de skickas hit, säger Rickard Roos, stadsträdgårdsmåstare på kommunen.

Anledningen till att träden fälldes i början av juni var för att de hade torkat ut och börjat ruttna. Kvar står nu endast tre kala stubbar.

Beslut om vilka träd som ska fällas i kommunen ansvarar Rickard Roos och den tekniska avdelningen för.

– De träd som är i farozonen byter vi ut mot nya. När de blir för gamla finns risken att de kan vara till fara för allmänheten. Vi tog borrprover i Jazzparken som visade på att träden kunde falla sönder, säger Lars Stål, teknisk chef på kommunen.

Trädfällningen i Jazzparken fick en del upprörda kommentarer på Facebook. Många menar att fällningen kunde ha förvarnats och att något borde göras åt parkens utseende.

– Jag vet att nya träd är beställda men jag har inga detaljer om exakt när de kommer att planteras i höst, säger Lars Stål.

I framtiden kan fler träd komma att fällas runt om i staden. Rickard Roos bevakar för närvarande 300 träd i kommunens parker och planteringar och kan konstatera att många börjar bli dåliga.

– Inom fem till tio år kommer många träd att vara vid behov av att föryngras, säger han.

Lars Stål tror även han att många träd kommer att behöva bytas ut, dock inte inom den närmaste framtiden.

– Det finns en del träd runt omkring Jazzparken som börjar bli till åren. Men det kommer inte att bli någon anstormning av trädbyten, säger han.

Runt om i staden finns även många yngre träd; pilarna på Hamngatan, träden i spegelrondellen mellan Kungsgatan och Åsgatan och en del träd i parkerna.

Enligt Lars Ståhl är omkring hälften av pilarna vid Hamngatan yngre träd från slutet av 60-talet och kommer alltså inte att tas bort.