Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönerna ska ses över för nya yrkesgrupper i kommunens tjänst

Socialsekreterare, biståndsbedömare och förskollärare kommer att prioriteras i 2016 års löneöversyn i Bollnäs. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) vid torsdagens möte.

I den lönepolicy som det togs beslut om vid kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av november framgår att ksau varje år ska ta ett inriktningsbeslut inför varje kommunal löneöversyn.

Läs också: Mer pengar till skolan, mindre till äldreomsorgen

I fjol togs extra hänsyn till lärare och sjuksköterskor och i år blir det alltså socialsekreterare, biståndsbedömare och förskollärare som prioriteras.

– Vi tittar dels på vilkas löner som ligger för lågt, nivån på ingångslöner och vilket behov vi har av en viss typ av arbetskraft, säger ordförande i ksau, Marie Centerwall (S). Utifrån det har vi valt att prioritera de här tre yrkesgrupperna i årets löneöversyn.

Hon konstaterar också att försöka göra det attraktivare för de yrkesgrupper som kommunen har svårt att fylla behovet av.

– Det är inte bara en fråga om lön utan mycket handlar också om arbetsmiljö, säger hon.

I linje med det ligger också ett annat beslut som togs vid ksau:s möte. Där yrkar man att kommunstyrelsen ska föreslå fullmäktige att anta ett förslag till kompetensförsörjningsstrategi.

Det är ett led i att upprätthålla kompetensen inom många yrkesområden, helt enkelt att man kan rekrytera och dessutom behålla kompetent personal. Här vill man genom ett systematiskt och strategiskt arbete fokusera på fem områden, attrahera, rekrytera, utveckla, behålla och avsluta.

Läs också: 31 miljoner plus, men orolig framtid

Ksau kom även fram till att man ska föreslå kommunstyrelsen att besluta om att Bollnäs ska delta i Partnerskap Atlantbanan.

Ett samarbete mellan flera parter för att utveckla Norra stambanan och trafiken mellan Stockholm, via Bollnäs mot Storlien och Trondheim, har funnits i olika former sedan början av 1990-talet och sedan 2012 i projektform.

Nu har projektet avslutats, men projektets styrgrupp ser gärna att samarbetet fortsätter i ett partnerskap som kan arbeta mer långsiktigt.

Läs också: Fackligt ombud vill höja lärarnas löner

Därför har man nu också ställt frågan om intresse finns till både nuvarande och eventuellt nya samrbetspartners.

– Vill vi gärna fortsätta samarbetet, säger Marie Centerwall. Vi i ksau är överens om vikten av väl fungerande tågförbindelser och ser värdet av att vi formerar oss gemensam med andra intressenter även framöver. Förutsättningen ska emellertid vara att alla parter ska vara representerade i styrgruppen så att allas behov kan tillgodoses.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik