Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönen inte viktigast, det var bara så kul

De allra flesta minns nog sitt första jobb. Troligen var det ett sommarjobb.

Annons

Också kändisarna minns. I en bok som fackförbundet SKTF har givit ut berättar 52 kända svenskar hur de började sitt yrkesliv.

Stå-upparen Babben Larsson packade smörgåspålägg på slakteriet i Visby. Författaren Jan Guillou var stuveriarbetare i hamnen. Författaren Liza Marklund var kassörska på Tempo i Piteå. Skådespelaren Sven Wollter var springpojke i en mjölkaffär i Göteborg. Fotbollsspelaren Ralf Edström plockade jordgubbar utanför Degerfors. Partiledaren Mona Sahlin jobbade i personalmatsalen på Svenska Dagbladet.

Själv körde jag trehjulig flakmoppe på Lundströms elektriska i Söderhamn.

Jag minns inte hur jag fick jobbet. Men som nybliven 15-åring var det ju höjden av lycka att få köra moppe hela dagarna.

Först ta sin egen röda Zündapp de 7-8 kilometerna till Söderhamn och sedan plocka ut flakmoppen och köra varor från lagret, göra småärenden, hämta fika och rycka in där man behövdes.

Det var bandy- och golfprofilen Ivan Lundström som ägde och drev familjeföretaget. Och i elaffären stod Brobergs skarpskytt och svenska mästare Anders Erlander som var målvakternas skräck i dåtidens bandyallsvenska. I slutet av sin karriär gled han bara in på isen vid hörnor och frislag. Och då blev det mål. Oftast.

Var fjortonde dag var det löning. Då fick jag gå in till kontorsdamen och signera en lönetalong och få ett brunt kuvert med pengar. Jag minns inte hur mycket.

Men det spelade faktiskt mindre roll. Det viktigaste var att det var så kul att ha ett jobb!

På den tiden – i början av 60-talet – var det lätt att få sommarjobb. Det fanns många enkla jobb som man kunde hoppa in på utan utbildning. Och även om lönen var låg så var det ett jobb. Det var en start i arbetslivet.

Under senare år har sommarjobb alltmer blivit beroende av kommunernas välvilja att satsa pengar för att ge några unga sommarjobb. Och den som vill ha jobb måste ha tur och dra en vinstlott i jobblotteriet.

Ibland talar fackpamparna nästan med förakt om enkla och tillfälliga jobb. Det ska vara fasta och trygga anställningar med avtalsenliga löner. Och det är rätt i princip.

Men risken är att vi prisar bort de enkla jobben. Egentligen har vi redan gjort det.

De som bara är enkla genomgångsjobb, men som ändå ger en första erfarenhet av att jobba, passa tider och tjäna egna pengar. Och en känsla av att vara efterfrågad och behövd.

Alla borde få göra sådana erfarenheter. Redan som tonåringar.

 

Mer läsning

Annons