Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönegapet mellan lärare kan växa – bara hälften får ta del av lönehöjningen

Lönegapen mellan lärare i Söderhamn kan växa. Det är bara drygt hälften av lärarna som får ta del av lönepåslaget i det så kallade lärarlyftet. Resten får – ingenting.
– Det kan vara droppen till att lärare väljer att sluta, säger Thomas Eriksson, ordförande i Lärarförbundet i Söderhamn.

Sedan tidigare finns de så kallade förstelärare, som kan få upp till 5 000 kronor mer i månaden än sina kollegor. Nu kan lönegapet i lärarkåren komma att bli ännu större.

I Söderhamn kan bara drygt hälften av de omkring 200 behöriga lärarna utses att få ytterligare löneförhöjning med i snitt 2 500 till 3 500 kronor i månaden i det så kallade lärarlönelyftet. De som inte omfattas får däremot inget lönelyft överhuvudtaget, trots att de har samma behörighet. Något som skapar en orolig stämning i lärarleden, menar Thomas Eriksson, ordförande i Lärarförbundet i Söderhamn.

Läs också: Extra lönelyft till 60 000 lärare

– Det är klart att det skapar oro. Om man redan är less och trött på jobbet och blir utan lönelyft samtidigt som några kollegor får några tusen kronor i lönepåslag...Ja, det kan ju faktiskt vara droppen till att lärare väljer att sluta och titta på andra yrken, säger Thomas Eriksson.

Han utvecklar:

– Klart att man ska kunna satsa på duktiga lärare, men det kan ju bli en otrolig besvikelse för de som faktiskt har behörighet och är på gränsen. Det kan handla om 3 500 kronor eller noll kronor. Det pratas om att höja läraryrkets status, men här väljer man att satsa på bara utvalda lärare istället för hela yrkeskåren. Det kan kännas väldigt orättvist för dem som hamnar på gränsen.

Läs också: Så ser lärarbristen ut inför skolstarten i Söderhamn

Det är skolornas rektorer som ska utse vilka av lärarna som ska premieras, samt vilka som inte kommer att uppfylla kriterierna för att få lönepåslaget.

Verksamhetschefen för grundskolan i Söderhamn, Mats Hanell, förstår oron hos lärarna och även hos dem som ska besluta om vem som får pengar eller inte.

– Det är ett dilemma. Det kommer ju att bli gränsdragningar där vissa inte får ta del av det här. Jag är chef över rektorerna och de är ganska bekymrade över att ha fått i uppgift att ta de här svåra besluten så rättvist, om man kan säga så, som möjligt, förklarar han.

Direktivet kommer från regeringen, och Söderhamns kommun har alltså ingen möjlighet att själva besluta att pengarna ska kunna erbjudas samtliga lärare.

– Nej, alternativet hade varit att tacka nej till de statliga pengarna som erbjuds, men det är inte aktuellt. Det hade nog inte heller lärarna gillat, säger Mats Hanell.

Läs också: Lärarbristen i Söderhamn: "De finns inte att få tag på överhuvudtaget"

Thomas Eriksson, ordförande i Lärarförbundet i Söderhamn, hade helst sett enannan lösning på hur de statliga pengarna skulle fördelas bland kommunenslärare.

– Lärarförbundet gillar inte alls den här modellen. Det här lyfter inte läraryrket utan riskerar istället att skapa klyftor inom lärarkåren. Kommunen kunde ha fått samma summa pengar och fått göra en löne översyn som gynnat alla, säger han.

Förhandlingarna om hur pengarna ska fördelas har pågått sedan förra veckan, och inom en vecka förväntas beslut vara tagna av rektorerna vilka lärare som ska få ta del av lärarlyftets pengar. Den 1 november ska namnen vara inlämnade till skolverket.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!