Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

London calling

/
  • 20-åriga Agnes Nilsson ska flytta till London för att plugga på en musikskola under ett år.

Agnes Nilsson och Christoffer Bäckman kommer ifrån Nordanstig och har ett stort musikintresse. Utan att de visste om det så sökte båda två till skolan Music Tech i London. Och båda blev antagna. De blev väldigt överraskade när de upptäckte varandras namn på elevlistan. Nu väntar ett äventyr i England och de drömmer om att hålla på med musik på heltid.

Annons

Agnes Nilsson stod på scenen redan som 6-åring och bestämde sig då för att det var musiken hon ville satsa på.
– Jag vill kunna leva på musiken, det är det jag älskar mest här i världen. Jag kan inte se mig själv i kavaj och jobba på ett kontor om tio år. Men jag ser mig stå på en scen någonstans i världen. 


HudikNytt träffar 20-åriga Agnes i Sundsvall dagen innan det är dags för henne att åka till London. Hon flyttade hit när hon var sexton för att gå på det estetiska programmet på gymnasiet.
– Jag kommer att sakna ljudet från måsarna, det är mysigt att lyssna på de, säger Agnes och ser ut över hamnen och de gråvita fåglarna som cirkulerar i luften.
Under skoltiden har Agnes sjungit i körer, musikaler och olika showgrupper. Även om Agnes är väldigt musikintresserad har den övriga familjen bara ett svagt intresse.
– Pappa brukar humma lite när han kör bil. Men jag hade en farbror som spelade dragspel och jag minns att jag alltid blev glad av att höra musik, säger hon.
Redan på högstadiet fick hon tips om den här utbildningen i London och bestämde sig för att söka när gymnasiet var avklarat.
– Utbildningen har legat i bakhuvudet hela tiden. Men jag är egentligen jätte dålig på engelska och är lite rädd nu när det är dags att flytta. Men jag har inget att förlora på att testa, säger hon.


På Facebook kom hon i kontakt med flera av de andra eleverna som blivit antagna och såg där ett bekant namn, Christoffer Bäckman.
– Jag var tillsammans med hans bästa kompis för många år sen men jag visste inte att han höll på med musik så mycket. Och han blev nog lika förvånad han när han såg att jag också skulle gå på skolan, berättar Agnes.
Det är få svenskar som går på Music Tech, i Agnes klass kommer de att vara totalt tre svenskar. Att få av skolans elever kommer från Nordanstig får nästan ses som lite unikt.
– Det känns ändå tryggt att åka dit med någon som man känner, säger Agnes.
På skolan kommer de att spela ihop i större grupper och Agnes kommer få privatlektioner i sång.
– Min förhoppning är att kunna bli en så bred sångerska som möjligt. Jag tror det passar mig att det är en sån pass bred utbildning som det här är, säger Agnes som har haft planer på att spela in en singel tillsammans med en producent.
– Men problemet var att jag inte kunde välja vilken låt jag skulle köra på. Men vi ska fortsätta hålla kontakt nu när jag åker till London och jag kommer att ha med mig min inspelningsutrustning, berättar Agnes.


Under utbildningen hoppas hon växa som sångerska inom flera genrer.
– Jag vill gå genom min musik och bli känd den vägen. Jag vill inte gå genom media eller program som Idol.
Agnes kommer att dela lägenhet med tre elever från England, Tyskland och Frankrike. De höga hyrorna gör att det krävs att man delar boende för att ha råd.
– Det är väldigt skönt att ha fixat ett boende. Som jag har förstått det är det flera som åker dit utan att ha någonstans att bo och hoppas att det löser sig ändå, säger hon.
Hon berättar att hon ofta får frågan om hon tänker komma tillbaka från Sundsvall efter året i London.
– Det är samma sak som när jag flyttade från Gnarp till Sundsvall när jag var sexton. Om jag skulle flytta tillbaka skulle alla möjligheter försvinna.

Mer läsning

Annons