Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalt ledd utveckling

All utveckling startar lokalt, på en plats, av människor tillsammans.

Leadermetoden i nuvarande landsbygdsprogram stödjer detta arbete. Start av nästa programperiod 2014-2020 pågår just nu.

Leader som begrepp försvinner men fortsätter som metod i det nya Community Lead Local Development, CLLD, på svenska Lokalt Ledd Utveckling, LLU. Det betyder att den utveckling som sker, och som startar lokalt, också ska ledas från det lokala perspektivet. Nivåerna över det lokala ska ha stödjande funktioner, underlätta för människor att påverka och driva sin egen utveckling, inte minst i småorter och på landsbygden. Ännu vet vi inte med exakthet hur budgetar kommer att se ut, hur de nya LLU-områdena ska se ut och hur finansiering ska fördelas mellan staten och övriga offentliga organ.

Vad vi vet är resultatet av nuvarande Leaderarbete, där drygt hälften av projekten är slutredovisade och resultaten vida överträffar förväntningarna. Underifrånperspektivet i trepartnerskapen (ideell, privat och offentlig sektor) och arbete utifrån de lokala utvecklingsstrategierna har varit framgångsrikt. Tusentals arbetstillfällen, nya företag och försörjning för människor har skapats, med en hög effektivitet i genomförandet.

Nu siktar vi framåt. Det får inte ske, att denna möjlighet till utveckling för människor på landsbygden på något sätt försvåras eller beskäras. Leadermetoden har skapat en folkrörelse i Sverige, som vi bör värna om ur alla samhälleliga synpunkter.

Nu väntar vi på de positiva beskeden från staten, politiken och myndigheterna. I Leader Hälsingebygden står vi redo att köra vidare och arbeta för att stödja den lokalt ledda utvecklingen. Den som hittills varit så framgångsrik i vårt landskap.

Kenneth Nilshem

ordförande i Leader Hälsingebygden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel