Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalt inflytande viktigt för acceptans

Varg, björn och lo finns våra skogar – inte i parkerna på Södermalm. Vi ser därför med oro på att Miljöpartiet redan försöker bestämma över de rödgrönas rovdjurspolitik.

De har redan gått ut och sagt att de har svårt att se ett regeringssamarbete med något parti som inte river upp alliansen rovdjurspolitik.

Vi vill att människor i Hälsingland och Gästrikland ska få ett klart besked innan valet. Är det Miljöpartiets stockholmsperspektiv som ska färga de rödgrönas rovdjurspolitik? Socialdemokraterna väljer redan att gå emot regeringens förslag till ny rovdjurspolitik och lämna de människor som berörs i fortsatt ovisshet. Kan detta vara ett första smakprov på vad ett rödgrönt samarbete skulle innebära för landsbygden, vad säger till exempel Pärssinen (S) och Lundgren (S)?

Vi moderater i Gävleborg är för en mer regionaliserad och tydlig rovdjurspolitik. Grundförutsättningen för att vinna stöd och gillande för politiken hos allmänheten är att ha trovärdiga och förankrade förvaltningsplaner för våra stora rovdjur, framförallt vargen och björnen. För att skapa trovärdighet samt kontroll och balans behövs både viltvård och licensjakt.

Det är en självklarhet att man måste ta hänsyn till de människor som berörs lokalt, vi talar om jordbrukare och djurhållare, jägare samt om bär- och svampplockare och de som bor nära eller i rovdjursrevir. Vid hot och skada mot landsbygdsbefolkningen och dess näringar ska myndigheterna kunna agera snabbt utifrån antagna handlingsplaner. Oppositionspartiernas politik är ett svek mot människor på landsbygden som lever i vargtäta områden. De lämnar människor i sticket utan förståelse för det trauma många tvingas uppleva när man utsätts för rovdjursattacker

Det är de som berörs av ett ökat rovdjurstryck som ska vara med och påverka rovdjurens förvaltning och det är dags att stå upp för en minskning av den växande vargstammen. Forskningen visar att det nu finns förutsättningar för en minskning utan att dess bevarandestatus äventyras, och det är hög tid att göra något åt situationen för människor som lever i vargtäta områden. Vi vill arbeta för ökat inflytande för markägare och jägare över rovdjursförvaltningen, på samma sätt som man tidigare gjort med älgförvaltningen.

Det är dags att vi börjar utgå ifrån situationen här hos oss. Under alltför lång tid har rovdjurspolitiken sneglat på vad man tycker i Bryssel. Den har byggt på befarade ingripanden och tolkningar av uttalanden från EU, hundratals mil från Sverige där vargen finns. Rovdjurspolitiken har även varit anpassad till de villkor som råder för utrotningshotade stammar, något som behöver utvecklas då stammarna idag har nått en större bärkraft än de haft på många år.

Vi vill uppnå acceptans för rovdjuren, de är en del av den svenska faunan, genom att åstadkomma ett reellt regionalt ansvar och lokalt inflytande över rovdjursförvaltningen. Vår rovdjurspolitik bygger givetvis på att man tar ansvar och ser till förutsättningarna för att det ska finnas en långsiktig planering och en bärkraftig rovdjursstam spridd i hela landet, inte bara koncentrerad till oss i Gävleborg, Värmland och Dalarna

Tomas Tobé (M)

Margareta B Kjellin (M)

Lars Beckman (M)

riksdagsledamöter, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel