Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalrevy som lyckas överraska

/
  • Det blir inte ens tråkigt när Jan Svedberg ska göra revyns
  • Olle Andersson gör i revyn Tråden genom livet en liten bebis som växer upp till tonåring, man och pensionär.
  • Lina Elofsson och Sofie Widarsson är änglar och presenterar människans tråd genom livet.

27:e upplagan av Alftas byaspex vågar släppa förtöjningarna och höjer revygenren till en annan nivå. Snart flyttar revyn över till Bollnäs och en ny publik.

Annons

Lokalrevyn och dess nummer följer oftast en given mall och återkommande dramaturgi. Därför är det en prestation som är värd att uppmärksamma när nästan alla nummer i årets upplaga av Alftas byaspex känns fräscha. I många fall överraskar de till och med.

Hemligheten ligger till stor del i att numren är föredömligt korta. Ofta har inte revyskapare förstånd att sluta när poängen gått fram och det skapar långa sjok av tomgångskörning. Här hålls tempot högt hela tiden och övergångarna mellan numren är smidiga.

Naturligtvis räcker inte tempot för att ge en sevärd föreställning. Både rutinerade och nyare medlemmar i ensemblen är skickliga skådespelare och känner sig trygga i det.

Det finns ett nummer som blir lite långt, när karlarna ska ut på älgjakt samtidigt som fruntimren ska plocka lingon. Visst handlar det om könsstereotyper och en hel del sex, men det görs med finess och där känns det som om ensemblen touchar dramatisk teater.

Manuset och skådespelarna samverkar ibland så att det bjuds en dos av absurditet. I tidigare uppsättningar har unga dansartjejer funnit med på scenen, men inte i år. I stället bjuder revygänget på sig själv i ett urflippat dansnummer.

Lokalrevyns huvuduppgift är att kommentera året som gått och tidstypiska samhällsfenomen, lokalt, i landet och i världen. Största delen av föreställningen tar sitt avstamp där.

Bollnäspoliser filmar i det som ska vara TV-dokumentär och blandas sedan ihop med de dramatiska Hollywoodinspelningarna i Segersta. Läkarbristen ska lösas genom en dokusåpa för ungdomar. Gamlingar måste beställa hemtjänst via datorn.

När barn som bara är på förskolan 15 timmar inte längre får någon mat, får småttingar själv föra sin talan med en diskret klädd tolk vid sidan. Kommer inspirationen från aktuell TV-reklam?

Det enda numret som inte fungerar under hela revyn är det om nya skollagen och lärarlicenserna, men det bör uppmuntras när det sådant ämne tas upp.

Sångnumren är inte lika lätta att göra roliga, men det faktiskt flera duktiga sångare på scenen och de kan konsten att uppträda som artister. Visst har sången och musiken sin givna plats i showen. Jag har sett flera årgångar av Alftas byaspex, men det är nog det som hållit högst kvalitet.

Mer läsning

Annons