Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalproducerat på matsedeln

I höst byter Ljusdals skolbespisning ut sina temaveckor för att istället satsa på dagar med lokalproducerade råvaror. Temadagarna är ett första försök att introducera mer närodlad mat på matsedeln och få fler lokala producenter att våga lägga anbud inför kommande upphandlingsperiod.

– Vi gör det delvis för att väcka intresse. Det här är ett första försök, sedan får vi ta det stegvis, säger kostchef Maria Persson.

Att göra skolmaten i Ljusdal närproducerad, näringsriktig och ekologisk har länge varit ett mål. Genom fyra temadagar under höstterminen gör kommunen nu ett försök att väcka de lokala odlarnas intresse att delta i nästa års upphandling.

– Målet är att små leverantörer också ska kunna delta i anbudet med den förmåga de har, under en viss del av året, säger Maria Persson.

Det föreligger vissa hinder för att öka andelen lokalproducerade råvaror i skolmaten. För Ljusdals del har det största problemet hittills varit logistiken. Till skillnad från grossister har lokala odlare inte alltid möjlighet att lagra stora volymer och transportera maten mellan gården och skolorna.

– Kommunen ser ju geografiskt ut som den gör men just för de här fyra dagarna har vi lyckats lösa det, säger Maria Persson.

Ljusdals kommun kommer även att satsa på att lära producenterna att skicka in anbud inför upphandlingen.

– Många drar sig tyvärr undan för att det har upplevts som krångligt. Under nästa upphandlingsperiod kommer vi att jobba både med logistiken och utbildning för att skriva anbud, säger Maria Persson och tillägger:

– Vi vill hitta ett sätt att ta vara på den mat som trots allt finns nära.