Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalnyheter tar över under tidningens andra decennium

Under Ljusdals-Postens andra decennium blir tidningen alltmer inriktad på lokala nyheter. Teknikens framfart i vardagen och 1930-talets ekonomiska kris märks också i innehållet.

Annons

Under de första åren av tioårsperioden 1924-1933 gör svenskarnas utvandring till Nordamerika sig påmind. I det stående inslaget "Bland emigranter" får vi historier om vardagen för de utvandrade i Kanada, och nyheter som berör USA och Kanada har en självklar plats i vad som i övrigt tycks vara en godtycklig blandning av utrikes-, inrikes- och lokalnyheter. En stor tågolycka mellan Hudiksvall och Ljusdal får stor plats 1924, och följs upp med artiklar under flera dagar.

I 1924 års tidning tar även kyrkan upp ett väsentligt utrymme på de fyra sidor som Ljusdals-Posten består av. Bland annat finns det återkommande inslaget "Tidens spörsmål" där en kyrkans representant skriver långa utläggningar om frågor som "kristendomens kulturella betydelse" och "den katolska propagandan i vårt land".

Men allt eftersom åren går försvinner kyrkans självklara plats i tidningen, och mer utrymme ges åt nyheter. Lokalnyheterna får en framträdande plats, vare sig det handlar om bränder och olyckor eller politiska angelägenheter. Frågan om att bygga ett badhus i Ljusdal återkommer flera gånger under 1927, liksom frågan om den växande arbetslösheten. Biltrafiken ökar och artiklar om bilolyckor blir allt fler, och förbättringen av vägarna diskuteras gång på gång i tidningen.

Den största internationella nyheten samma år är utan tvekan Charles Lindberghs Atlantenflygning. Att den tillåts så stort utrymme i tidningen över flera veckor illustrerar tidningens intresse för teknikutveckling. Detta intresse kommer till uttryck i skildringen av vardagsteknikens utveckling under följande år. 1930 skildras telefonens spridning över orten i artiklar med rubriker som "Telefonen i vår ort anlitas mer vart år som går", eller i termer som "helt enkelt en revolutionerande nyhet".

Under 1930 får även den relativt nya kulturyttringen spelfilm större utrymme i tidningen, med nyheter om nya filmer och filmskådespelare. Inspelningen av filmen Hälsingar som sker i trakten 1933 följs med intresse av tidningen.

I 1930-talets början får arbetslöshetsfrågan än mer aktualitet, och under en period i början av 1933 syns stora rubriker i varje nummer av Ljusdals-Posten. Nödhjälp och olika byggprojekt diskuteras för att avhjälpa arbetslösheten.

De internationella frågor som lyfts under samma år handlar föga förvånande om Tysklands politik och landets nya ledare, samt om den finansiella situationen i USA.

Midsommarfirande i Ljusdal med uppvisning av sockendräkter från hela Hälsingland hör till de mer lättsamma nyheterna under 1933, liksom färdigställandet av Järvsö kyrka efter 100 års byggande.