Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala partier utan profil?

/

Dagens enkät fråga handlar om de lokala partiernas profil. Vad som egentligen skiljer partierna åt.

Annons

Gör experimentet att klippa sönder enkätsvaren i tio små lappar för Bollnäs och sju små lappar för Ovanåker. Ta bort namn- och partbeteckning.

Försök sedan identifiera partierna. Eller ännu hellre testa lapparna på någon som inte redan läst enkäten.

Möjligen kan man placera Socialdemokraterna på orden "frihet, jämlikhet och solidaritet" och Kristdemokraterna på "den kristna värdegrunden" och vårdnadsbidraget.

Sverigedemokraterna vill ut ur EU – även om det inte är en särskilt lokal fråga. Det har SD för övrigt gemensamt med Vänsterpartiet, även om V ligger lågt med det kravet just nu för inte störa det rödgröna samarbetet.

Men på frågan vad som skiljer partierna lokalt och vad man vill göra, blir det mest allmänna formuleringar som "utveckla kommunen", "tilltro till människors lust, företagsamhet och förmåga", "utveckla och förbättra den kommunala verksamheten utan att höja skatten", "regler och förordningar ska respekteras", "välfärd för alla generationer i kommunen", "långsiktighet vad gäller miljö".

Visst finns det nyansskillnader mellan Moderaterna som "på sikt vill jobba för att sänka kommunalskatten" och Vänsterpartiet som betonar att "näringslivets synpunkter inte får viktas tyngre än andra intressegrupper".

Och visst finns det nyansskillnader också mellan några av de övriga partierna. Någon gång kan det till och med bli en ordentlig motsättning i en sakfråga.

Men frågan är ändå om inte moderaten Mikael Jonsson i Ovanåker sammanfattar den lokala politiken på ett bra sätt när han säger att i många frågor "är det hårfina skillnader"

Om man ska döma av dagens enkät - och för övrigt också av svaren på ledarsidans tidigare enkätfrågor - har de lokala politiska partierna inte några speciellt starka profilfrågor.

I varje fall är skillnaderna inte så stora att det motiverar existensen av tio lokala partier i Bollnäs och sju i Ovanåker.

I lokalpolitiken handlar det mer om att välja in personer som man känner förtroende för än att rösta på partier som kör med tämligen likartade formuleringar i sin valpropaganda.

Därför borde spärren bort för personvalet, och de politiker som får flest antal kryssade röster borde också vara de som tar plats i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons