Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala krafter ger billigare bredband

Hudikföretag arbetar med ny modell. Uppslutningen blir större och kostnaderna lägre om byborna själva får driva utbyggnaden av fibernätet.

Annons

– I Bräcke finns byar där alla hus anslutit sig, trots att det även är fritidshus, säger Per Sundin på Hudiksvallsföretaget Atellus.

Hudiksvalls kommun har genom Fiberstaden under åratal lagt ner många miljoner kronor på utbyggnaden av stadsnätet till olika delar av kommunen.

– I Bräcke har kommunen bara satsat på en halvtidstjänst som nu gått över till en heltid för att stödja byborna i utbyggnaden, säger Per Sundin.

Två tredjedelar av Bräcke kommun har än så länge beviljats statligt stöd för utbyggnad. Resten är i processen.

– Bräcke kommun är lika stor till ytan som Hudiksvall och Nordanstig tillsammans, men det bor bara 6 000 personer där. Ändå finns det utbyggnadsområden som täcker alla hushåll. Det finns en solidaritet och förståelse för att det inte går att göra det här två gånger. Kommunen har fastslagit att det även i framtiden åtminstone ska gå att bo där folk bor nu. Då är fibret en liten kostnad jämfört med att hålla vägar, elnät och så vidare.

Per Sundin och en kollega har under 1,5 år arbetat med ett landsbygdsutvecklingsprojekt i Bräcke, finansierat med EU-stöd genom Leaderområdet där.

– Vi är ute i byarna och informerar om betydelsen av att bygga ut fibernätet. Vi talar inte om att skaffa bredband utan byta telekabel. Det blir nödvändigt. Kopparkabeln kommer att försvinna. Jag kan säga att det efter 2017 inte kommer att finnas en enda telestation kvar på landsbygden i Norrland.

Telia hade redan börjat avveckla telestationer när Per Sundin kom till Bräcke.

– Jag undrade om de inte kunde vänta med det när fiberutbyggnaden var på gång, och det har de faktiskt gjort.

Det är byborna själva som startat föreningar och gjort ansökningar om 50 procents bidrag.

– Vi har framfört till länsstyrelsen att de bör prioritera områden med hög anslutningsprocent. Det har de gjort, vilket blivit en extra drivkraft när det gäller att samla intresserade.

Målet har varit att få ner kostnaden för varje enskilt hushåll till 15 000 kronor.

– Riktigt dit har vi inte kommit, men till 20 000 kronor. Det visar sig att intresset att ansluta sig sjunker rätt snabbt om kostnaden överstiger 20 000 kronor.

Projekteringen sköts lokalt.

– Där går det också att pressa kostnader. Bland annat har grävning varit en stor kostnad som går att f ner.

Hur mycket slutsumman hamnar på går inte att säga exakt förrän bidraget är beviljat.

– Men det brukar ta ett år innan det är klart och när man engagerat sig så här mycket är det ingen mig veterligt som dragit sig ur, säger Per Sundin