Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal närvaro avgjorde förmynderi

Det blir ingen flytt av överförmyndaren i Hudiksvall. Istället byggs den lokala organisationen ut.

Frågan dök upp i samband med att den parlamentariska kommittén såg över kommunens politiska organisation. I förslaget betonades vikten av breddad kompetens och att försöka minska sårbarheten för den lilla organisationen.

Förslaget blev att söka samverkan med andra kommuner, i första hand med Överförmyndarnämnden Mitt i Sundsvall. En invändning kom tämligen genast när det stod klart att det skulle vara svårt att behålla lokal närvaro.

Till torsdagens kommunstyrelsesammanträde hade förslaget blivit två. Alternativ 1 som förespråkade en ny överförmyndarnämnd i Hudiksvall som ersätter dagens överförmyndare.

Tanken är en utbyggd tjänstemannaorganisation inom kommunhuset, med två heltidstjänster, varav en jurist, samt en halv assistenttjänst. Överförmyndarnämnden får tre ledamöter och 2-3 ersättare, enligt förslaget.

Alternativ 2 innebär en flytt av verksamheten till Överförmyndarnämnden Mitt.

Flera fall av förskingring har på senare tid uppmärksammats i landets medier. I Hudiksvall har två polisanmälningar gjorts och utredningar pågår.

Kommunchef Bengt Friberg betonade att kommunens överförmyndare lyft verksamheten, men att mer behöver göras. Därför krävs mer resurser och Hudiksvall har varit en av de kommuner i landet som lagt minst pengar på överförmyndaren och dess granskande funktion.

Bengt-Åke Nilsson (C) sa att han ansett att Sundsvallsalternativet varit bra fram till dess att det stod klart att det inte skulle bli någon lokal förankring.

– Därför föreslår jag nu förslag 1 och att vi tittar på samarbete inom Hälsingland, sa han.

Även Miljöpartiet har tidigare lutat mot Sundsvall, enligt Andrea Bromhed.

– Ur ett brukarperspektiv trodde vi att det skulle bli bättre.

Men nu har alltså även de svängt i frågan.

Den lilla extrakostnaden för att behålla verksamheten i Hudiksvall, knappt 300 000 kronor om året, gör det självklart att välja det första alternativet, ansåg Håkan Rönström (M).

Det enda parti som fortfarande hellre ser ett samgående med Överförmyndarnämnden Mitt är Socialdemokraterna. Majvor Westberg Jönsson förklarade varför:

– Vi förordar Sundsvall, för att det ställs så höga kompetenskrav numera.

Kommunstyrelsen gick till votering och biföll alternativ 1, att inrätta den nya överförmyndarnämnden i Hudiksvall.

Hela den socialdemokratiska partigruppen reserverade sig mot beslutet.