Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal mat högst upp på klimatmenyn

Mat med miljökrav kan bli nästa steg mot målet mot ett hälsosammare Hälsingland. Mat och klimat hör ihop var budskapet på temakväll.

Köttälskarna fick sig en rejäl tankeställare på onsdagskvällen, när föreläsaren Maria Loxbo inledde sitt anförande med att visa en bild på en tallrik, med bestick. "Klimathotet ligger på tallriken", löd det oroande budskapet.

Eller, rättare sagt – köttälskarna skulle ha fått något att tänka på om dom hade varit där, på Cfl, Centrum för flexibelt lärande, på onsdagskvällen. Nu hörde de knappa 30-talet åhörare till de redan frälsta, det vill säga matmedvetna människor som har tagit den lokalproducerade maten till både hjärta och mage.

Temakvällen inleddes med ett föredrag av Maria Loxbo, projektledare hos Studiefrämjandet i Stockholm.

Föredraget hade rubriken "Klimathotet ligger på tallriken" och handlade om de klimat- och miljömässiga nackdelarna med den växande köttindustrin. Även vi svenskar syndar:

- Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 40 procent på senare tid, berättade Maria Loxbo.

För att få foder åt djuren huggs regnskogen i Amazonas ner för att ge plats för betesmark och sojaodlingar, som är en ingrediens i djurfoder. Två tredjedelar av den svenska spannmålen går till djurfoder. 70 procent av all odlingsbar mark går åt för kouppfödning och betesmark.

Filmen "Vårt dagliga bröd" visade scener ur köttindustrin som Lennart Andersson, Grannsamverkan för miljön, beskrev som för hemska för att hela filmen skulle visas på temakvällen.

Miljöutvecklare Margareta Örn-Liljedahl slog ett slag för närproducerad mat inom den offentliga verksamheten. Det handlar inte bara om vegetariska luncher till ekokommunrådet utan också ett nytt grepp inom den offentliga livsmedelsupphandlingen:

- Våga ta med mjölk och potatis vid nästa upphandling. Jag föreslår att alla Hälsingekommunerna ställer miljökrav på maten, sa hon.

Läs mer om temakvällen i torsdagens Söderhamns Kuriren.