Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal mat boostas i regionalt projekt

Två projektledare, en förening med massor av kunskap och en rejäl dos pengar är receptet som ska sätta extra fyr på den lokala matproduktionen.

Annons

– Vi har fått precis det vi kalkylerat med och vi har en otroligt stor förväntan på de här tre åren som kommer, säger Karin Ånöstam, ordförande i föreningen Matvärden.

På en mat- och dryckesmässa i Gävle i början av september inleds projektet Smak av Gävleborg. Där ordnar föreningen Matvärden en branschmässa som ett av inslagen, och det blir det första synliga avstampet för föreningens projekt. Matvärden har precis beviljats 5,4 miljoner kronor i offentligt stöd av Region Gävleborg och av EU genom Tillväxtverket.

Duon som delar projektledarskapet är glada över beskedet.

– Jag känner en skräckblandad förtjusning eftersom vi vill så mycket. Det är en väldig glädje och vi är hungriga, förklarar Ylva Olofsson.

– Nu när vi fått beskedet känner jag en lättnad. Det är skönt att veta att vi fått det här förtroendet eftersom vi har så mycket idéer, inflikar Linda Elverstig.

Matvärden, med säte i Bollnäs, har gjort sig kända tidigare. Bland annat genom ett omfattande arbete med att kartlägga livsmedelsproducenter i länet i projektet Forsknings- och utvecklingscenter för livsmedel, ett projekt som nu avslutas.

Ett av resultaten blev att länet fått djupare kunskaper om sina 200 livsmedelsproducenter.

Livsmedelstillverkarna har kommit fram i ljuset, trots att de för en ganska anonym tillvaro.

– I Hudiksvall fick vi svaret att det inte finns några livsmedelsproducenter, berättar Karin Ånöstam.

Ett besked som inte alls visade sig stämma.

Ett annat resultat är att det finns två mobila matvagnar för uthyrning. De som har en idé på livsmedelsproduktion kan med dem prova på matproduktion, utan att binda sig vid stora kostnader. I stället kan man tillverka sitt livsmedel en period och undersöka om det finns en marknad för exempelvis korven eller osten, innan man bestämmer sig för att satsa eller låta bli.

Arbetet att få fler lokala matproducenter att bli leverantörer till kommunala kök, var också en del som bar frukt.

– Drygt 20 företag tog sig igenom anbudsförfarandet och fick leverera, berättar Ylva Olofsson och tillägger att de som kommer in och får avsättning kanske också vågar satsa.

De tycker alla att frågan om lokal mat är en mycket viktig fråga.

– Om vi inte har livsmedel där vi bor, utan bara mer av skog, inga djur som betar och håller landskapen öppna, så försvinner 200 företag och 1 100–1 200 jobb och alla bönder. Vilken ekonomi skapar vi och vilken säkerhet får vi om vi förlorar vår förmåga att producera mat? frågar Ylva Olofsson.

– Ett av de starkaste argumenten är att vi måste bevara och utveckla den kompetens som finns med oss från lantbrukskooperationen. Den höll på att försvinna, men nu byggs den upp igen, konstaterar Karin Ånöstam.

Ylva Olofsson beskriver de stora dragen i projektet med fyra tallrikar. Det handlar om konsumentens, besöksnäringens, exporttallriken och den offentliga. Hon ritar på ett papper och förklarar att tallrikarna ska förses med en kompott näringsrika delar.

Innan projektet avslutas sista december 2018 ska projektledarna ha dammsugit efter goda förebilder.

– Skåne har arbetat med det här länge och ligger före. Västernorrland som hör till samma gastronomiska region har kommit i gång och de ska vi titta extra noga på, säger Ylva Olofsson.

– Vi ska hitta samarbeten och få livsmedelsproducenter och besöksnäring att jobba mot samma mål, kartlägga vad som pågår, vad som fattas och hur vi kan samarbeta med fokus på nätverk, tillägger hon.

– Vi måste fortsätta arbetet och inspireras av och med kockarna, koordinera och ordna dejter så att de träffar lokala matproducenter. Fler inom restaurangnäringen måste tänka på de lokala livsmedlen, avslutar Linda Elverstig.

131 miljoner till projekt.

Köket som kan hyras.