Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal konsthistoria visades upp i Enånger: "Är viktigt för bygden"

Bygdens kulturhistoria visades upp i alla möjliga olika konstverk när det var dags för andra upplagan av Kul-tur i Enånger.

Läs också: Många valde öppen ateljé i stället för grillen: "Det är roligt att få frågor om mina skulpturer"

En blommig bricka fylls med några mjuka blåbärsrutor och knäckkakor. Kaffedoften sprider sig utanför köket, och besökare efter besökare tar plats fikakön. Här finns något gott för alla magar.

– Kan vi ta med mjölken ut? frågar en korthårig kvinna innan sällskapet leende går ut i solen.

Det är sommarvärmen som lockar till sittbänkarna utomhus. Men inne på Enångers församlingshem är det den lokala konsten som förenar under torsdagen. Handgjorda träbilar och miniatyrdjur blandas med alla möjliga sorters målartekniker i den stora salen.

I det ena hörnet syns naturmotiv från Enånger, i det andra svartvita porträtt. Under den andra upplagan av Kulturdagen är det såväl nybörjare som proffs som ställer ut, berättar Kristina Borin från hembygdsföreningen.

– Vi har det vi kallar för Kul-tur i Enånger. Det började förra året då vi ville visa upp Enångers sockenbilder, med fotosamlingar från 70-talet, säger hon och nickar mot en projektor.

Totalt finns drygt 14 000 bilder från Enånger samlade. Att få visa upp dem tillsammans med nutida lokala verk känns viktigt, tycker Kristina Borin.

– Ett sådant här evenemang tror jag är bra för bygden och för oss som bor här. Vi får träffas och ha det trevligt, och just i dag är känslan perfekt, säger hon.

Lika mycket handlar det om att välkomna nyinflyttade och visa upp Enångers kulturskatter för långväga besökare.

– Man får ett utbyte av det. Vi försöker ta hand om alla här, så en sådan här dag känns viktigt för oss, säger Kristina Borin.

Läs också: Konstnärer och hantverkare öppnar sina ateljéer

Läs också: 50 nyanser av blått