Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal företagare tappar inkomster

Kommunens förverkligande av detaljplanen för hamnområdet drabbar lokala småföretagare. "Det är konstigt att kommunen inte värnar om sina egna genuina entreprenörer", kommenterar Sunfabs vd Mats Sundin agerandet.

På måndagen flyttade den sista hyresgästen ut från Supralagret på varvsområdet. Till följd av kommunens rivningsbeslut riskerar de företag som hyrt lagret att få det tuffare att bedriva sina verksamheter. Som HT berättade på måndagen är Hübinette dykentreprenad ett av de företag som drabbas. Hörnfeldts varv och snickeri är ett annat.

– Det tar bort en inkomstmöjlighet för mig i och med att jag inte längre kan ta emot båtar för vinteruppställning. Men jag får väl anpassa min verksamhet, säger Ulf Hörnfeldt.

Förra året erbjöd han sig att köpa det gamla lagret i befintligt skick för att rusta upp det. Därtill var han spekulant på cirka 5 000 kvadratmeter mark på området. Men affären blev aldrig av. Kommunen avböjde att sälja med motiveringen att den typ av verksamhet som Hörnfeldts varv och snickeri bedriver inte var förenlig med visionen för hamnområdet. Dessutom framhöll man att priset skulle uppgå till 750 kronor kvadratmetern och därmed bli alltför dyrt för Hörnfeldts. I år har emellertid företaget A-assistans fått löfte om att köpa samma mark för 500 kronor kvadratmetern.

– Ett företag får köpa och bygga kontor där bara för att de vill ha havsutsikt, medan vi som måste vara nära vatten för att driva våra verksamheter fått beskedet att det är en olämplig plats att hålla till med båtar på. Men det är inget som förvånar mig längre, säger Ulf Hörnfeldt.

Sunfab, som äger den fastighet, där Hübinette dykentreprenad hyr lokaler, ställer sig också frågande till kommunens bristande dialog med de berörda företagen.

– Det borde gå att utveckla samarbetet istället för att avveckla det. Jag är positiv till att kommunen planerar att rusta upp området, men det är synd att det här innebär nackdelar för redan befintliga företag som är i rätt bransch för området. Det tycker jag inte om, säger Sunfabs vd Mats Sundin.

– Det är konstigt att kommunen inte värnar om sina egna genuina entreprenörer. Då är det kanske inte så märkligt att företag försvinner från orten.