Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löjeväckande många fiskar i ån

Söderhamnsån formligen kokar av småfisk.

Miljontals löjor har samlats i vattnet bakom Kalles gatukök.

– Den här årstiden söker de sig till grundare vatten i jakten på föda, säger naturvårdshandläggare Andreas Håberg.

– Åk ner till ån och titta i vattnet.

Vi får ett samtal till redaktionen och vi gör som mannen säger.

Först förstår vi inte riktigt vad han menar, men när vi tittar närmare på det vi tror är krusningar på vattenytan ser vi att det är fiskar. Miljontals silvriga fiskar. Till mestadels står de stilla i det bruna vattnet, men ibland spritter det till ordentligt. Som när måsarna dyker ner för att äta sig mätta.

Eftersom ingen av oss sett så många fiskar tidigare tar vi kontakt med kommunens miljö- och naturvårdshandläggare Andreas Håberg.

– Oj, säger han, det var inte dåligt.

Trots att han inte har någon håv att ta upp någon med kan han se att det är löjor. De går in i grundare vatten i jakten på föda under våren får vi veta.

– De äter mindre kräftdjur och insekter som finns på ytan. Framåt maj börjar de leka, säger Andreas Håberg.

Leken sker när vattentemperaturen är tillräckligt hög och löjan samlas i stora stim. Precis som i det här fallet. Men även om snön smälte bort tidigt och isarna har gått har Andreas Hågberg ändå svårt att tro att leken kickat i gång än.

– Det kan vara en kombination mellan födosök och lek. Helt klart rör det sig i varje fall om en väldigt stor population.

Populationen varierar, men ett fiskrikt år innebär att det kommer fler efter två tre år. Då är de nämligen könsmogna och kan skaffa egna "barn".

– Om man äter löja? Det kan man säkert göra, men med tanke på att de är så små får man nog rensa och bena många för att bli mätt. Det blir nog snarare mat åt rovfiskar när de vandrat ut till havet, säger Andreas Håberg, med ett skratt.

I det här fallet rör det sig dessutom om löja och inte siklöja vars rom är delikat. Så några fiskare som håvar upp löja lär vi nog inte se efter åkanten.

– Ser du säger Andreas Håberg och slår ut med handen. Fisken har framför allt samlats på en sida, där solen är. Förmodligen är ytvattnet varmare där.