Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Logiutbyggnaden i skärgården snart klar

– Vi vill ha en kontrollerad skärgårdstursim som slår vakt om de grundvärden som gör skärgården intressant. Det säger Hans Wiik, turismutvecklare i Söderhamns kommun, som tror att en bärkraftig skärgårdsturism övertagits av entreprenörer om 10 år.

Sedan de första uthyrningsstugorna restes på ön Storjungfrun 2004 finns nu 11 stugor med ett 70-tal bäddar i skärgården på Storjungfrun, Enskär och Klacksörarna. Nästa år hoppas man att vandrarhemmet på den gamla lotsplatsen på Rönnskär ska stå klar med ett 20-30-tal bäddar. Därmed anser man att antalet bäddar väl täcker efterfrågan.

Men ännu återstår mycket att göra. Bland annat har Hans Wiik fått flera förfrågningar om ytterligare flytbryggor ute på öarna utöver de 25 bryggor som redan finns. Flytbryggorna, ett par kajakbryggor, en brygga i gästhamnen Segelvik och två naturacampingar ingår också i den EU-ansökan som ska lämnas in den 15 oktober.

Ett annat projekt som startar nästa år är Kustnära mötesplatser där länets kustkommuner ingår.

– Projektet bygger på ett samarbete där vi ska inventera utvecklingsbara objekt, berättar Hans Wiik.

Ett EU projekt där Finland och Estland ingår tillsammans med de svenska skärgårdarna i St. Annan, Gryt och Söderhamn ska utveckla metoder för hur landfästen (serviceplatser) efter kusten ska utvecklas.

– Samtidigt diskuterar vi i Turistrådet, som leder arbetet i skärgården, hur vi ska kunna utveckla aktivitetssidan. Vinterturism har vi inte ens hunnit titta på. Förutsättningen för att öka aktiviteterna i skärgården är att vi bygger en bärkraftig bas som sedan entreprenörer kan haka på.

– Det är mycket glädjande att vi i år har fått två nya rederier, som är verksamma i skärgården. Dels är det ett charterföretag och ett rederi som kör taxibåtsverksamhet åt bland annat kommunen.

På sikt är det sagt att kommunen ska avyttra stugor, bryggor och andra mindre anläggningar som byggts upp i skärgården.

– Om tio år tror jag att vi har en eller flera entreprenörer som driver skärgårdsverksamheten samtidigt som det finns ytterligare ett antal mindre företagare inom olika branscher.

Investeringarna i skärgårdsprojektet uppgår till 9 miljoner kronor mellan åren 2004-2008. Kommunens andel av den summa är 1,6 miljoner kronor.

– Till detta ska läggas arbetsmarknadsåtgärder för lika mycket. För kommunen har det inneburit billiga investeringar som gett stora värden.

– Nu börjar vi närma oss taket på utbyggnaden eftersom vi inte eftersträvar massturism utan en kontrollerad skärgårdsturism. Med några års erfarenhet av uthyrningsstugorna kan vi konstatera att det varit lyckosamt. Flytbryggorna på öarna har också varit uppskattade av båtfolket som lagt till under kvällar och helger.

Idag arbetar tre personer heltid med att sköta driften av skärgårdssatsningarna. Det handlar om att hålla rent och snyggt på grillplatser, se till att stugorna fungerar, lägga ut och ta in flytbryggor och olika typer av underhålla som kommer med tiden.

– Skärgårdsturismen kommer att vara en del av andra turistsatsningar som görs i kommunen och jag tänker då närmast på fiske- och idrottsturism säger Hans Wiik.

Eftersom den kommunala ekonomin är ansträngd kommer de fortsatta skärgårdssatsningarna att ska ske enbart genom extern finansiering.