Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven om flyktingkrisen: Öka antalet kvotflyktingar

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker inte att EU-ländernas åtaganden räcker. Han vill att de tar emot fler kvotflyktingar och förespråkar principen om "säkra länder".

Ledare: Upp till bevis för EU

– Världens flyktingkris är inte en europeisk flyktingkris, det är en ansvarskris, inleder Stefan Löfven pressträffen med anledning av att han i morgon träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Sverige och Tyskland hör till de länder i EU som tar emot störst andel flyktingar och förespråkar ett gemensamt system med bindande kvoter, där alla EU-länder ska delta.

– Jag är hoppfull när jag nu hör fler och fler ledare säga sig vilja ta ansvar, säger Löfven.

– Men jag är också bekymrad. Det finns länder som drar sig undan sitt ansvar, Ungern är ett av dem.

Statsministern anser att de åtaganden som EU-länderna hittills enats om, på frivillig basis, inte räcker. Han vill att de 28 EU-länderna gemensamt ska ta emot 100 000 kvotflyktingar, betydligt fler än de 20 000 som länderna enades om på EU-toppmötet i juni.

Löfven förespråkar nu också principen med så kallade säkra länder, alltså att asylansökningar från personer som söker asyl från länder som i normalfallet inte får uppehållstillstånd, ska snabbehandlas. För svensk del kommer det inte att bli så stor skillnad, tror han.

– Men det kan definitivt få effekt för EU som helhet.

Löfven meddelar också att regeringen kommer att presentera ett etableringspaket i höstens budget.

– Alla kommuner i Sverige måste dela på ansvaret, säger han.

Han sammanfattar med att rada upp tio punkter som Sverige kommer driva för att reformera EU:s flyktingpolitik. Bland annat att EU ska inrätta en permanent och tvingande omfördelningsmekanism vid katastrofer, att EU:s asyl- och gränsmyndigheter ska förstärkas och att EU-kommissionen föreslår fler lagliga vägar till EU.

TT