Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven i Sälen: En strategi utan prioritering eller pengar är inte detsamma som handling

Det kunde inte ha börjat mer symboliskt. Regeringsplanet startade inte på söndagsmorgonen, och raskt fick programmet på Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen göras om.

Krisen kommer när man minst anar det och den brukar komma när den är som minst välkommen. Det gäller stora kriser såväl som den där lilla störningen att inte kunna hålla ett tal på utsatt tid. Att då ha både planering och kapacitet för att hantera utmaningen är avgörande för vilken konsekvens det oplanerade får.

Med statsminister Stefan Löfven (S) kvar i Stockholm fick istället EU-kommissionären Cecilia Malmström inleda på Högfjällshotellet med ett europeiskt perspektiv. Budskapet var ett EU som svetsas samman av kriserna. Storbritanniens Brexit-omröstning har ökat stödet för EU i andra länder, osäkerheten kring Trumpadministrationen har också fått effekt i en del sammanhållningsfrågor i Europa. Men utmaningarna är många och komplexa.

Migrationskris, Rysslands aktiva åtgärder mot europeiska länder och aggression i Ukraina samt utvecklingen i en rad EU-länder som Polen och Ungern bidrar. Lägg till det en våg av protektionism som gör att handeln i världen minskar och en rad avgörande val under 2017. Malmström efterlyste modet att stå upp mot populism och utmana post-sanningsparadigmet.

Och så till det som skulle ha inlett rikskonferensen, Stefan Löfven med regeringens nya säkerhetsstrategi.

Stefan Löfven höll kanske sitt bästa tal som statsminister. Framfört med både hetta och tydlighet inledde han med att ge Sveriges veteraner ett tack:

"Sverige är så stolt och så djupt tacksam för era insatser".

Välförtjänt och viktigt, men strategin kanske bättre ska beskrivas som en nulägesanalys med en hotkatalog. Frågorna när, var, hur och vem som ska lösa problem saknas. Och det är som Löfven konstaterade i talet just "inte slutet men en början".

Tidigare hade Löfven på DN Debatt räknat hot och problem. Här finns militära hot, cyber- & informationssäkerhet, terrorism & våldsbejakande extremism, organiserad brottslighet, hot mot energi, transport och försörjning, epidemier och klimatförändringar.

Regeringens lista är utan inbördes ordning. Inte heller kopplas de ihop trots att de hänger samman. Enda konkreta åtgärden som presenteras i artikeln är att se över lagstiftning så att inte kommunala intressen att hyra ut hamnar skulle kunna trumfa nationella säkerhetsintressen. Det saknas också signaler att i en komplex värld löser vi utmaningar ihop med våra vänner, EU perspektivet lyste med sin frånvaro ända fram till ett kort omnämnande på slutet.

Att säga som på DN Debatt att ”hela det svenska samhället engageras” och att det är av ”avgörande betydelse” att det blir ”aktivt deltagande från myndigheter, enskilda individer, näringsliv och civilsamhälle” är enkelt, det svåra är hur och med vilka medel.

Det enda som konkretiserades är ett löfte som försvarsminister Peter Hultqvist gett tidigare; att kommunala eller privata ställningstaganden kan inte avgöra strategiska säkerhetsfrågor. Det måste göras nationellt.

För att Löfven ska bidra med annat än ord krävs också handling.

Ska man välja att se vad regeringen visat upp hittills på ett positivt sätt så är det att det är något att jobba med, det är alltså bättre än ingenting.

Däremot har Löfven helt rätt i att ”en starkare svensk säkerhet skapas inte genom politiskt spel och taktiserande, utan genom strävan efter samsyn och samarbete för landets bästa.”

För att Löfven ska bidra med annat än ord krävs också handling.

Vi behöver erkänna att det finns en målkonflikt mellan resiliens (samhällsuthållighet) och kostnadseffektiva slimmade organisationer som planeras efter sommar i en värld utan vinter.

Det innebär i klartext att det kommer att kosta pengar. Det gäller Försvarsmakten såväl som andra myndigheter. Och det behöver börja kosta redan nu.

Men kriser och utmaningar är både pågående och kan komma plötsligt. För att lösa det behövs också handling och mandat när krisen sträcker sig över flera myndigheters ansvarsområden.

Eftersom Sverige inte har ministerstyre blir gapet ibland väl stort för att man ska agera i tid. En funktion som nationell säkerhetsrådgivare knuten direkt under Statsministern, med regeringens fulla stöd och mandat, skulle utgöra ett konkret steg att låta en säkerhetsstrategi få den handlingskraft som behövs i dess genomförande.

Patrik Oksanen är politisk redaktör på Hela Hälsingland och ledarskribent i MittMedia med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik.

Intresserad av Säkerhetspolitik och Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar