Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löftet var minskat krångel – inte ökat

/

Ända sedan valet 2006 har ett tydligt löfte från alliansen varit att minska regelkrånglet för landets alla småföretagare.

Annons

Under förra mandatperioden arbetade dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) hårt med att dels få fram en handlingsplan för hur en regelförenkling kan genomföras, och därefter se till så att handlingsplanen inte bara blev en pappersprodukt utan även omsattes i praktisk handling.

Tyvärr gick den senare delen lite väl trögt. Dock inte på grund av brister i ambitionen från näringsdepartementet. Tvärtom. Men på andra departement har ambitionen inte alls varit tillräcklig. I synnerhet är det finansdepartementet som har stretat emot.

I en debattartikel i Expressen gick branschorganisationen Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist i går till hårt angrepp mot finansdepartementet och finansminister Anders Borg (M) för att motarbeta arbetet med regelförenklingarna. Redan under förra mandatperioden var de moderatledda departementen sämst på regelförenkling påpekar Thand Ringqvist, och nu menar hon att det ser ut som att Borg helt har övergett löftet om regelförenklingar.

Anledningen till den tilltagande kritiken mot Borg och finansdepartementet är den så kallade månadsuppgiftsutredningens förslag, som innebär att företagaren varje månad, på individnivå, ska redovisa såväl lön, förmåner, sjuklön som för vilken period ersättningen gäller.

Syftet som är tänkt att uppnås med de nya reglerna är att förbättra kontrollen av företagens löneutbetalningar och förenkla myndigheternas arbete. Säkert positivt utifrån ett kontrollperspektiv. Och är troligen ganska så hanterligt av de stora företagen. För de små företagen är det däremot en helt annan femma.

Det är absolut inte fel att regeringen arbetar med att förbättra kontrollfunktioner och säkerställa att det inte förekommer fusk, eller åtminstone minimera detta. Fast det här kan inte göras genom att bara vältra på företagen, och då i synnerhet de mindre, nya regler och pålagor. Löftet från alliansen var att minska krånglet för företagen – inte att öka det.

Det är hög tid att på allvar leva upp till detta löfte. För ökad tillväxt och fler arbetstillfällen behövs ett förbättrat företagsklimat. Arbetet för att skapa detta ligger till stor del på näringsdepartementet och näringsminister Annie Lööf (C).

Men för att lyckas måste även övriga departement dra åt samma håll. Om finansdepartementet fortsätter att dra åt det motsatta hållet så kommer alliansregeringen aldrig att kunna leva upp till sitt vallöfte. Och i så fall är det Moderaterna som bär skulden till detta misslyckande.

Mer läsning

Annons