Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lodjursjakten stoppad

Lodjursjakten i Gävleborg stoppas - redan innan den hunnit starta.

Licensjakten på lodjur skulle ha startat på tisdagen. Men efter att organisationen Djurens Rätt överklagat jakten stoppades på måndagen jaktstarten i väntan på att förvaltningsrätten tar ett beslut.

Överklagan kan dessutom innebära att jakten inte alls kan genomföras. Beslutar förvaltningsrätten trots överklagandet om att jakt ska tillåtas måste det beslutet komma före den 31 mars, för längre än så får eventuell lodjursjakt inte pågå.

– Jag är otroligt besviken. Det här får konsekvenser för balansen i naturen, säger Karl-Evert Hellsen, ordförande för Jägareförbundet Gävleborg.

"Bara" sex lodjur skulle få skjutas.

– Dessa sex äter i sin tur väldigt många rådjur, så det blir å andra sidan brist på rådjur om det blir ett jaktstopp. Som i förlängningen ger matbrist åt lodjuren, påminner Karl-Evert Hellsen.

Inom jaktkretsar framgår, på internet, att jägare är kritiska till hur Naturvårdsverket hanterade Djurens Rätts överklagan:

Anledningen är att Naturvårdsverket inte formulerat beslutet med ett så kallat verkställighetsförordnande. Utan ett sådant förordnande stoppas jakten i väntan på att överklagan ska behandlas - och därmed kan hela mars passera innan ärendet är avgjort.

– Frågar du mig så tvivlar jag på att det blir någon lodjursjakt i länet, säger Karl-Evert Hellsen.