Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Locket på från SD om avhoppade politikern i Hudiksvall: "Hoppas att det ska blåsa förbi"

Efter avslöjandet om kontroversielle SD-politikern Michael Andréns våldsbejakande åsikter valde han självmant att hoppa av sina förtroendeuppdrag. Sverigedemokraterna har sedan dess valt att försöka tiga bort händelsen.

Uppdaterad: Efter att helahalsingland.se publicerat den initiala artikeln om hur Sverigedemokraterna valt att inte kommentera avslöjandet av att en av deras representanter i Hudiksvall spridit främlingsfientligt och våldsbejakande material på Facerbook ändrade sig partiet.

Partiets distriktsordförande Roger Hedlund uppger att de kollat upp Michael Andrén innan han erbjöds ett uppdrag, men att det felade den här gången.

- Vi försöker göra en bra bedömning, dels genom att lära känna personerna, dels genom att kolla upp dem rent generellt. Uppenbarligen behöver vi kolla djupare, säger han.

Han anser ändå att kontrollen av partiets representanter fungerar bra.

- När det felar på det här viset handlar det om personer med dåligt omdöme. Men överlag tycker jag att det fungerar bra. Ibland kommer det dock med människor som inte ska företräda oss. Och det här är ett sådant exempel, säger Roger Hedlund.

Roger Hedlund tror att problemet till viss del kommer att finnas kvar trots att de gör bakgrundskontroller av representanterna.

- Så länge det handlar om människor kommer det att uppstå sådana här saker. Så det är svårt att åtgärda. Däremot måste vi försöka göra bättre bedömningar.

Hur påverkas Sverigedemokraterna av sådana här avslöjanden?

- Det är aldrig bra när sådana här saker sker. Däremot tror jag att väljarna observerar att vi agerar med trovärdighet när vi plockar bort personer som har åsikter som inte överensstämmer med Sverigedemokraterna, säger Roger Hedlund.

I pressmeddelandet stod det att han avsagt sig uppdragen självmant?

- Det var efter en uppmaning från oss om att han inte borde företräda oss. Han valde därefter att avsäga sig uppdraget.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Under måndagen stod det klart att Sverigedemokraterna fått en ny representant i Hudiksvall, då Michael Andrén valdes in som ersättare i Hudiksvalls miljö- och räddningsnämnd.

Läs mer: SD-politiker vill avrätta personer med utländska namn och spränga moskéer

Hans politiska karriär han dock knappast starta. Efter att Helahalsingland.se och SVT Gävleborg avslöjat Michael Andréns kontroversiella, våldsbejakande och främlingsfientliga inlägg och delningar på Facebook valde han att självmant hoppa av.

Sent på eftermiddagen efter avslöjandet meddelade Richard Carlsson, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg, i ett kort pressmeddelande att partiet inte står bakom Andréns uttalanden:

"Det som uppdagats kring Andrén strider mot partiets linje i frågan och Michael Andrén har valt att självmant lämna sina uppdrag efter den rapportering som skett i medierna idag. Beslutet stödjs av Sverigedemokraterna i Hudiksvall".

Läs mer: Efter avslöjandet – nu hoppar SD-politikern av

Helahalsingland.se har sedan dess sökt Richard Carlsson för ytterligare kommentarer kring händelsen, utan att få några kommentarer. Inte heller SD:s Gävleborgsordförande Roger Hedlund eller partiets gruppledare i Hudiksvall, Patrik Nilsson, har gått att nås.

Roger Hedlund enda kommentar kommer via mejl: "Vi har besvarat den frågan tidigare i radio och känner att det räcker."

Paul Ronge, har arbetat med medieträning och krishantering sedan 1998. Enligt honom är "locket på" en dålig PR-strategi – men kanske den enda som partiet har att tillgå.

– Jag tror det handlar om att de inte har något budskap. De vet inte vad de ska säga. I stället gräver de ner sig och hoppas att det ska blåsa förbi. Det är ingen bra mediestrategi, men det kanske är den enda de har, säger Paul Ronge.

Han menar att en del i det hela kan vara att Sverigedemokraterna kan ha svårt att förklara varför olämpliga representanter söker sig till partiet.

– De har en uttalad nolltolerans mot rasism och då blir det problematiskt och graverande när det hela tiden är Sverigedemokrater som går över gränsen. Då kan det vara lättare att ta till taktiken "säg ingenting för det kan bara bli värre", säger Paul Ronge.

Helahalsingland.se fortsätter att söka Sverigedemokraterna för att få en kommentar kring ärendet.

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen