Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockar även i regn och rusk

Ett strategiskt läge vid inlandsbanan och Europaväg 45 gör att många turister hittar till Fågelsjö. Här rullar vandrarhemmet på betydligt bättre än förra året, och husvagnsplatserna har varit fyllda flera nätter trots det ihållande ruskvädret.

Annons

Tidigare i veckan kunde vi berätta att många campingar haft en trög start på sommaren. Den ruggiga inledningen tycks ha skrämt i väg turisterna.

Men i Fågelsjö verkar det inte finnas några dåliga väder.

– Det finns bara dåliga kläder som man säger i Sverige, säger Ime Dries, medan hon och maken Pieter Godderis trär på sina barn regnkläder i glada färger.

Paret kommer från Belgien och har bott tre år i Stockholm. När semestern skulle planeras var det inlandsbanan som lockade mest, och nu har de tagit in på det lilla vandrarhemmet mitt i Fågelsjö. Bara en kort promenad härifrån ligger hälsingegården Bortom Åa, som för några år sedan knep en plats på Unescos världsarvslista.

– Vi ska gå dit nu och titta. Vi tar det i lugn takt och ska stanna här två nätter, säger Ime Dries.

Och många tycks bli lockade av konceptet. Husvagnsplatserna har varit fullbelagda flera gånger under sommaren, och på vandrarhemmet har det i år trillat in betydligt fler turister än förra året.

Två gånger om dagen hämtar och skjutsar hembygdsföreningen nya besökare till och från tågstationen

– Vandrarhemmet är ganska nytt, så det börjar väl bli mer känt för folk att det finns nu. Det går väldigt bra i år, säger Jan-Åke Karlsson, föreståndare på Bortom Åa.

Han berättar att Hamra nationalpark är ett av dragplåstren, och när det är regnigt väljer många i stället att ta en guidad tur i den gamla hälsingegården.

Det är lugnet som lockar, tror han. Vädret tycks inte ha någon större betydelse.

– Nej jag kan inte säga att det dåliga vädret påverkar oss. Många stannar ju till här någon natt bara när de är på väg norrut från västkusten, säger han.

Två av alla husbilister som styr kosan norrut, är Mary Liabäck och Kaj Öhman från Mullsjö, som rullar mot Lofoten.

De gör ett kort stopp i Fågelsjö och börjar efter en stund att ösa beröm över naturen kring campingen.

– Det här är ju en riktig önskedröm, vilken vacker miljö, säger Mary Liabäck.

Trots att det inte blir någon övernattning för paret, är Fågelsjö intressant att besöka av många anledningar.

– Jag är engagerad i hembygdsföreningen där vi kommer ifrån. Jag är nyfiken på hur de har ordnat det här i Fågelsjö, hos oss till exempel serverar vi jordgubbstårta, säger Kaj Öhman och skrattar.

Annons