Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO som S-megafon och storfinansiär

Den borgerliga alliansen har haft valupptakt. Liksom den rödgröna oppositionen.

Och LO.

Annons

Men varken Saco eller TCO.

Det är något märkligt och otidsenligt med LO:s agerande som en högröstad megafon åt socialdemokratin.

Och affischerna i den nu presenterade valkampanjen är direkt förnedrande. Borgerliga politiker framställs som ondskefulla. Det är ett typiskt exempel på "negativ kampanjande" som sossarna moraliserat så mycket över tidigare.

Men det är tydligen skillnad på moral i ord och handling.

Man kan bara hoppas och tro att väljarna inte är så enfaldiga och korkade som LO-ledningen tycks tro, utan att kampanjen slår tillbaka på budbäraren.

Men när det är brist på argument är det tydligen lättare att kasta skit på motståndarna än att presentera några egna förslag.

Nu är inte LO bara megafon utan dessvärre också en betydande finansiär.

Den folkpartistiske riksdagsledamoten Carl B Hamilton har uppskattat att LO ger omkring 630 miljoner kronor till Socialdemokraternas partikassa.

Den siffran ska kanske tas med en nypa salt. Men utöver direkta bidrag på 60 miljoner kronor och de 24 miljoner som LO:s egen s-kampanj kostar, bidrar LO med en mängd  valarbetare som aldrig syns i redovisningen.

Detta är värt långt mer än de direkta bidragen till Socialdemokraterna.

Med andra ord kan man betrakta LO som en kampanjorganisation för Socialdemokraterna, snarare än som en fri och oberoende facklig organisation.

Detta försvagar och underminerar LO:s trovärdighet.

I synnerhet som enligt Sifo:s partiunderökningar, bara drygt hälften av LO:s medlemmar sympatiserar med Socialdemokraterna. Över 45 procent av medlemmarna svarar att de tänker rösta på ett annat parti.

Ändå går deras fackföreningsavgifter till att stödja ett parti som de inte sympatiserar med!

Den gamla tidens kollektivanslutning till Socialdemokraterna är lyckligtvis historia nu sedan 1991, men beslutet satt hårt inne.

Undrar hur länge det dröjer innan LO helt vågar upphöra med att vara en kampanjorganisation för Socialdemokraterna och i stället bli en fri och partiobunden facklig organisation som kämpar för medlemmarnas villkor utan hänsyn till något speciellt politiska parti.

Som Saco och TCO.

En skilsmässa mellan LO och Socialdemokraterna skulle vara bra för politiken i allmänhet och för partiet och LO i synnerhet.

Det skulle stärka trovärdigheten både för LO och partiet.

 

Mer läsning

Annons