Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO bygger politiskt program på vad man själv kallar för myter

LOs dubbla budskap om arbetskraftsinvandringen.

Tio myter om invandringen slog nätverket "Oss alla" effektivt hål på genom sin debattartikel på DN Debatt, där man genom forskning kunde visa att invandring vare sig leder till lönedumpning, ekonomiska förluster eller mer brott. Invandrarna tar heller inte jobben från svenskar, som är en annan spridd myt.

Häromveckan konstaterade också LOs egen migrationsexpert att arbetskraftsinvandring inte leder till lönedumpning. Det är här det börjar bli mystiskt. LOs andra vice ordförande, Ingela Edholm, finns nämligen också med bland undertecknarna på debattartikeln i DN. Samtidigt har LO, tillsammans med Socialdemokraterna, nyligen tagit fram det gemensamma programmet "Ordningsregler för svensk arbetsmarknad* där man slår fast att "Press nedåt på löner och villkor ska stoppas genom att arbetskraftsinvandringen tar hänsyn till utvecklingen på arbetsmarknaden"

Vidare vill man minska dagens möjligheter för arbetskraft från hela världen att komma till Sverige genom att facket ska kunna säga nej och stoppa arbetskraftsinvandringen. LO, och inte arbetsgivarna själva, ska avgöra vilka som ska jobba i företagen, vems kompetens som behövs. I ordningsreglerna föreslås ett nytt system med förhandskontroller, som enligt dem ska kunna stoppa den påstådda lönekonkurrensen nedåt och villkorsdumpning.

Man bygger alltså ett helt politiskt program på att arbetskraftsinvandring leder till lönedumpning, medan de egna experterna och förtroendevalda i nästa andetag säger, likt forskarvärlden, att: nej, det stämmer inte. Invandringen totalt sett har liten eller obetydlig effekt på de inföddas löner. Samma sak med den specifika arbetskraftsinvandringen.

I februari fanns det totalt 213 arbetskraftsinvandrare i Gävleborg, varav 76 i Hälsingland. Totalt sett i landet är det dataspecialisterna som är den vanligaste professionen, följt av restaurangpersonal och ingenjörer. Civilingenjörer från Uzbekistan, sjukvårdsspecialister från Indien och tekniker från Kina (alla exempel från Hälsingland) är människor som får våra lokala företag att växa genom att ha den kompetens som behövs. De betalar skatt och bidrar därmed också till att stärka välfärden.

Så vad menar egentligen LO? Och Socialdemokraterna, står de fast vid tidigare uttalanden från valstrategen Jan Larsson om att till exempel svenska arbetare ska stå först i kön till jobbet? De splittrade budskapen förvirrar. Och LO och S simmar dessutom runt i grumliga vatten. Sverigedemokraterna är näst största parti bland de manliga medlemmarna i LO. Och som Susanne Nyström här på ledarsidan 16 mars är SD:s plan glasklar, de vill nå LO-väljare som känner sig hotade av konkurrensen från andra länder.

LO och S vill förstås behålla dem inom arbetarrörelsen. Då verkar det vara sak samma om de egna teorierna kring lönedumpning inte stämmer.